NAS help

Michal Grunt michal.grunt na gmail.com
Neděle Květen 5 10:51:56 CEST 2019


S jednim Zyxelem NAS (4 diskovy, mozna i 540) jsme také měli takove divne problémy. Rozpadalo se pole (2 disky zrcadlo), po obnoveni pole to chvilku vydrzelo, ale za nejaky cas se zase rozpadlo. Disky v poradku v logu NASu nic, žádný problem. Vyřešila to az reklamace u Apollo servisu. Sice tam taky žádný problem nenasli, ale vyměnili nam to za jiny kus (novy) a od té doby je klid. Presto, ze je to NAS, který clovek porizuje, aby na tom data vydržela tak od té doby na to moc nespoléhám a i to je nutne zálohovat… (uz jenom z duvodu sifrovacich viru). Něco podobného se nam stalo i se Synology. Je to jenom HW a záloha je nutna i v těchto případech (treba na USB disk, aby bylo v nouzi alespon neco). Pak muze clovek klidněji spat a mit pocit, ze udělal maximum co v danych podmínkách slo.

Od: AZe
Odesláno:neděle 5. května 2019 9:30
Komu: HW-news
Předmět: NAS help

Zdravím. NAS Zyxel 540, RAID5, 4 disky WD30EFRX . Přejmě po výpadku sítě nastaly problémy s připojením, resp. s přístupem.
NAS se v síti najde, přes NAS Starter Utility se najdou sdílené složky admin/music/photo/video. Dají se i otevřít, jsou v nich adresáře a soubory, ale ty nejdou číst ani kopírovat. Někdy se naopak objeví stav okna “Složka je prázdná”. Po jednom úspěšném přihlášení přes webové rozhraní se objevila hláška “Pole RAID je v degradovaném stavu” s doporučením provést jako Správce opravu. 
NAS je v režimu  “Stav snížené výkonnosti” s obrázkem a popisem, že podezřelým je disk č. 3 a s možností opravy svazku. To jsem provedl, ale nic se nezměnilo, nicméně jsem objednal nový disk.
Nové otevření webové stránky ukazuje už jen varování “Stav snížené výkonnosti” bez nabídky opravy. 
Okno “Pevný disk” pak u 3 disků píše RAID5, u podezřelého č.3  “disk rychlé zálohy”.
Jaký postup zvolit?  Nemáte s podobným jevem zkušenosti? Jako první krok asi osadit nový disk. Nerad bych přišel o data.
Může být zrada v samotném NASu. Co se stane, kdyby se disky přendaly do jiného stejného NASu? 
aze

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20190505/e90efa0f/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list