Rozborka uspornej ziarovky

Cihak na dkv.cd.cz Cihak na dkv.cd.cz
Pátek Leden 30 11:34:30 CET 2015


Ale ano o fakta jde. Vypadá to, že mé poznatky zapadaly prachem ještě dříve než jsem je stihnul vůbec použít. Pak by to vysvětlovalo i ty špatně chlazené LED žárovky atd... Je tu někdo kdo by v praxi provozoval LED při 100°C a mohl tyto nové informace potvrdit či vyvrátit ? Hlavně co se týká životnosti.
 
A k těm 11 hodinám... No škoda že se alespoň nemůžu vymluvit na prezidentskou virózu. Jdu se stydět do kouta.
 
    Martin.

-----Original Message-----
From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Milan B.
Sent: Friday, January 30, 2015 11:13 AM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: Rozborka uspornej ziarovky



Pozrel som, kedy som objednaval svoje prve biele vysokosvietive LED (3W) - bolo to presne pred 7 rokmi (Monday, 28 January 2008) od cinskej firmy LEDSee  - a to uz neboli ziadna novinka. Takze asi sa objavovali o dost skor, ako pred 5-timi rokmi.

Kedze 50000  standardnych pozemskych hodin je 5.7 standardneho pozemskeho roku a nie 11, taketo meranie by som bol mohol kludne urobit sam. A verim tomu, ze u serioznych firiem sa taketo dlhodobe merania mozu robit.

Samozrejme ze 150 stupnov nie je prevadzkova teplota... ale vam vadi prevadzkova teplota 100 stupnov. Co sa tyka prijatelnej ucinnosti... podla DS u tejto konkretnej LED je pri 100 stupnoch pokles svietivosti oproti nominalnej (udavanej pri 85 stupnoch) celych 5%... ci to je prijatelne, neviem a nemienim bezhlavo aplikovat parametre nejakej LED na uplne iny, inac vyrabany, inac montovany cip. A nejde o to, aby LED vydrzali nekonecne, ide o to, aby udrzali stanovene parametre po stanovenu dobu zivotnosti. Je to o kompromisoch.

Ale o fakty tu zrejme nejde, vsakze...

-m-

On 1/30/2015 7:22 AM, Cihak na dkv.cd.cz wrote:


Co je špatné na 100° ?  Všude se uvádí, že proto aby byla dosažena přijatelná účinnost je nutné držet čip na co nejnižší teplotě. Dále se všude uvádí že vysoká teplota čipu dramaticky snižuje životnost. Mě šlo hlavně o tu životnost. Ale je možné že jsou informace které mi uvízly v hlavě už zastaralé - nevím. Ale číňanovi bych v uváděné životnosti moc nevěřil. Mimochodem 50 000 hodin je cca 11 let při trvalém provozu. Jakpak tu životnost asi změřili ? Výkonové osvětlovací LED se začínaly objevovat tak před 5ti lety. Těch 150°C je informace o tom při jaké teplotě dojde ke zničení čipu, ne o tom v jakých podmínkách se má provozovat.
 
    Martin.

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20150130/aafe3721/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list