OT drozdie a kvasok, Re: domaci pekarna
Vojtěch Bubník
bubnikv na seznam.cz
Pondělí Listopad 26 17:19:02 CET 2012
> Jano ides na to moc vedecky. Kvaskovy chlieb sa vyrabal cele starocia a
vzdy bol rovnako dobry. Takze tam je nejaky samostabilizacny mechanizmus.
Spytaj sa starych rodicov. Robi sa to presne tak ako pisal Jakub, mam to od
babky takze to je pravda :-) Chlieb doma pecieme uz niekolko rokov, presne z
dovodov ktore pise Jakub.
Ono to věda je. V kvásku jsou v zásadě dvě kultury, jedna produkuje kyselinu
mléčnou, ta druhá kyselinu octovou. Jejich vzájemný poměr dává chlebu
typickou chuť. Udržovat kvásek v dobrém stavu dá práci a musí se to umět.
Teplotními cykly se udržuje správný poměr obou kultur. Já si zkusil vyrobit
kvásek a dopadlo to tragicky. Na druhý pokus jsem v tu dobu neměl sílu,
zrovna se mi narodilo 2. dítě.
Chléb Šumava z Kauflandu se peče z mouky, droždí, emulgátorů a kyseliny
citronové, a to z toho důvodu, že nakyne velmi rychle, takže když v
Kauflandu zjistí že mají prázdné regály, začne se péct. Kváskový chléb kyne
výrazně déle, nedá se to uspěchat.
Vojta Bubník
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20121126/f8e29e45/attachment.htm>
Další informace o konferenci Hw-list