[OT] cisteni pripeceneho oleje

Petr Simek psimek na jcu.cz
Úterý Květen 28 20:58:50 CEST 2024


On Tue, 28 May 2024, Ales Filip wrote:

> Dobrý den,
>
> Měli jsme doma něco podobného. Klasický průmyslový friťák, nádoba 
> poteflonovaná, koš z nerezu. Všechno rozebíratelné, nádoba zvlášť, topné 
> těleso zvlášť. Všude vrstva napáleného oleje. Nejdřív jsem to zkoušel umýt 
> šetrně. To nešlo. Po týdnu namáčení do všeho možného se to nehnulo. Nakonec 
> jsem si řekl, že když to nepustí, tak koupím nový. Týden v tom byl nalitý 
> téměř nasycený roztok hydroxidu, potom fixinela, čistič na grily, který gril 
> umyje bez problémů, nekolik hodin HCL. Nepomohlo NIC. Ten nepečený olej 
> nerozpustilo nic z toho. Koupil jsem nový ;-)

Resenim je nepouzivat olej ale sadlo. Sadlo nepolymeruje, jen tmavne.
Ta umela hmota co se casem vytvori/vysrazi z oleje jde dolu jen
mechanickym oskrabanim. A urcite se vytvari i na smazenem jidle
a pak to bastite. Sadlo je zdrave ;-)



> Ales Filip

*------------------------------------------------------------------------*
|                          Petr Simek   APS JU                           |
|                             psimek na jcu.cz                              |
*------------------------------------------------------------------------*


Další informace o konferenci Hw-list