RE: OT: mladý elektrikář

Petr Zahradník clexpert na clexpert.cz
Pondělí Leden 30 14:58:30 CET 2023


Tak mi to nedá a lehce odpovím.

Když tě to zajímá, proč si to tedy nenastuduješ? Školský zákon definuje výuku jako něco, co se koná ve školském zařízení, nikoliv někde doma. Z toho je tedy zřejmé, že učitel nemá co zadávat povinné domácí úkoly a známkovat práci mimo školu, která není pod dohledem učitele v rámci vyučování. Za prvé nemůže škola určovat, co má žák dělat ve svém volném čase, protože chce třeba chodit na kroužky nebo pomáhat doma s mytím nádobí. Za druhé takový domácí úkol může vypracovat někdo jiný než žák, třeba rodič, tak tu práci nelze známkovat. Za třetí klasifikačním stupněm nelze známkovat neodevzdanou práci, takže nelze dát 5 za neodevzdaný domácí úkol.

Jasně, že se mnou nebo se školským zákonem nemusíš souhlasit, můžeš třeba tvrdit, že domácí úkoly učí žáky nějakým povinnostem a zodpovědnosti, jako to tvrdí různí lidé po internetu. Ale není to pravda, ty domácí úkoly se často opisují v šatně nebo o přestávce, navíc takové věci má učit rodina, ne škola. Také můžeš tvrdit, že my jsme měli domácí úkoly za komoušů povinné apod. Ono se to ale mění, nastuduj si ještě rámcový vzdělávací program, který už tu také dlouhou dobu máme k dispozici. A pak zjistíš, že většina škol a většina učitelů učí v rozporu s ním, jinak řečeno po staru.

Rozumní učitelé naučí učivo žáky ve škole, a pokud dávají domácí úkoly, pak jsou dobrovolné a slouží k vylepšení známky. Jinými slovy, pokud si chceš učivo doma dobrovolně procvičit, tak tady máš dobrovolný úkol, a když ho doneseš, ohodnotím ti ho a můžeš si tím zlepšit známku. Nikoliv, že žák dostane 3 domácí úkoly, přijde večer z hokejového tréninku nebo z kroužků, které ho baví, a pak ještě dělá do noci úkoly do školy pod pohrůžkou, že dostane pětku. Tohle fakt není cesta.

Proč by měl být hovado někdo, kdo nechce dělat něco, co dělat nechce, když to dělat nemusí? To už tu bylo a nechceme to zpět.

Petr Zahradník, počítačový expert
e-mail: clexpert na clexpert.cz<mailto:clexpert na clexpert.cz>
mobil: 602 409 601
http://www.clexpert.cz<http://www.clexpert.cz/>, http://www.zahradniksebavi.cz<http://www.zahradniksebavi.cz/>
Petr Zahradník, Computer Laboratory
Obvodová 740/14, 400 07 Ústí nad Labem

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Pavel Hudeček
Sent: Saturday, January 28, 2023 6:14 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: OT: mladý elektrikář

Njn, někteří lidé, rodičů nevyjímaje, jsou hovada:-)

Zajímalo by mě, jak to s těmi úkoly je, jestli jsou nějak zakotveny v zákoně. Jestli tedy lze dotyčnému pobaveně odpovědět, ať si tu žalobu klidně podá:-)

Připomnělo mi to nedávný Německý problém, že podobní jedinci začali úspěšně zneužívat legislativu na ochranu před hlukem k bránění výstavbě a rušení existujících školek a jeslí ve svém okolí. Politici se kupodivu zachovali rozumně a tento druh stížností zakázali:-)

PH
Dne 28.01.2023 v 17:49 Šerých Jakub napsal(a):
To není nemoc jen školství, ale celé společnosti. Od narození vám všichni vtloukají do hlavy, že život je absolutní cochcárna, nejen že se kdykoliv můžete rozhodnout například o svém pohlaví (jednom z asi tak 50 možných) a tvrdě vyžadovat, aby to všichni okolo respektovali, když řeknete, že jste disX (za X si dosaďte asi tak 50 možných slov) a zajdete si k doktorovi na prvním rohu pro příslušný papír tak od té doby to všichni musí respektovat a přidávat vám na vše čas, povolovat pro ostatní zakázané pomůcky atd. A takhle bych mohl pokračovat dalšími nesmyslnými výmysly. Nedej Bůh, že by po vás třeba učitel mohl vyžadovat splněný domácí úkol! To je přeci zásah do vašeho volného času a je to zralé na sepsání  žaloby!!! A to nikterak nepřeháním, jsou reálné případy, kdy se takové věci dějí.

V téhle atmosféře se mohou kvalitně vzdělat jen jedinci, kteří měli to štětí, že získali kvalitní tradiční výchovu, a proto vědí čeho a jak chtějí dosáhnout. Sice jich není mnoho, ale zase je příjemné, že pak ty ostatní převyšují opravdu brutálně a je obrovská radost s nimi pracovat a učit se od nich, protože nezřídka už na střední škole daleko převyšují své učitele.

Takže nejsem pesimista, ale dokud se neuzdraví celá společnost, rozhodně nemůžete čekat, že ji spasí školství, které je strkáno na její absolutní okraj.

Jakub Šerých

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz><mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Vláďa Anděl
Sent: Saturday, January 28, 2023 1:05 PM
To: konfera <hw-list na list.hw.cz><mailto:hw-list na list.hw.cz>
Subject: OT: mladý elektrikář


Pánové vy co se zabýváte vzděláváním, asi by jste se nad sebou měli zamyslet, co produkujete a vypouštíte do světa :-)

Do firmy, pro kterou dost dělám, nastoupil mladý elektrikář. Zapojoval dráty do svorek podle dokumentace. Jeden kabílek byl asi o 2 metry delší, tak ho dole pod svorkama stočil. když jsem se ho ptal, proč ho neustřihne, prý že ho přece nebude stříhat, že se má nechávat rezerva. Aby to bylo snad hezké, nebo správně? místo, kde vycházejí vodiče z vnějšího obalu, omotával černou páskou. Jenže tak, že to namotal až k dutinkám a nebylo vidět barvy drátů.

Jediné, co v dokumentaci nebylo, dodatečně jsme se rozhodli, že když už je tam baterka 24V (je to v poli a není tam přípojka), dáme do té budky světlo. Ukázal jsem mu do kterých svorek a pro jistotu jsem mu připomněl, že se u toho ledkového svítidla musí dodržet polarita. Prý že samosřejmě, že bude dodržovat barvy. Až na to, že to jeho dodržování barev vedlo k tomu, že vypínač zapojil paralelně k světlu. Takže zhasnul a zakouřilo se z desky, kde je odpor na snímání proudu do a z baterky. Všechno ostatní je tam jištěné, jen pro to světlo to omezila až BMS na baterce, ale na 20A a to už ten odpůrek nedal. Tak jsem hned volal projektantovi, až tam bude zakreslovat světlo, že i ta pojistka bude potřeba.

Šéf tohoto hocha sice o sobě říká že je elektrikář, ale ten tam jen postával a evidentně spoléhal na to, že to jeho lidi udělají dobře. A další dva elektrikáři jen čekali, až to bude hotové.

Asi je něco hodně špatně jak ve školství, tak i ve firmách, kam tito noví, nadějní elekrtikáři přijdou.

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20230130/3f4144c3/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list