RE: OT: mladý elektrikář

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Pondělí Leden 30 14:22:26 CET 2023


Bohužel zřizovatel/úřady se za školu nikdy nepostaví, takže jakékoliv zahrávání si s tím je zahrávání si s ohněm, který hoří na našem dvorku. Jeden příklad za všechny:
Měli jsme totálního lempla, který to sice nějak (s mnoha reparáty a opakováním ročníku) doklepal do čtvrťáku, ale pak neudělal maturitu v řádném ani prvním opravném termínu. Přišla jeho poslední šance – druhý opravný termín. Přišel (později než ostatní, protože některé předměty už měl udělané), tvářil a choval se zcela normálně a samozřejmě byl opět totálně nepřipravený a nedostali jsem z něj ani ťuk. Vypadal celkem smířeně se svým výsledkem a normálně bez náznaků jakýchkoliv problémů odešel. Do zákonné lhůty přišlo odvolání s tím, že večer před maturitou mu upadla tužka pod stůl a když se pro ni shýbal, strašně se bouchl do hlavy. Už v průběhu prvního předmětu se prý cítil strašně zle a u druhého na potítku prý málem omdlel.
Bohužel jsme udělali procesní chybu, protože máme povinnost se maturantů ptát, jestli se cítí dobře a to jsme sice udělali, ale bohužel na ranním nástupu, kde on nebyl, a nedošlo nám tehdy zeptat se ho explicitně před jeho zkouškou. Magistrát mu tedy povolil podmíněnně opakovat čtvrtý ročník a dal to do správního řízení. Všichni jsme věděli, že to je totální opruz, že kluk bude jen otravovat a k ničemu to nepovede a že správní řízení nakonec musí dopadnout v náš prospěch, protože kromě té procesní chyby jsme měli veškeré podklady o jeho neúspěchu, ale přesto jsme se s ním ten cca půlrok museli „crcat“.
Dopadlo to, přesně jak jsme očekávali, kluk naprosto probendil půl rok svého života a nakonec mu řekli, že má smůlu.

Takže ne, v dnešním stavu si z takové věci nesmíte udělat ani srandičku, jinak vás okamžitě napadnou právníci rodičů a jen si děláte zbytečné problémy, byť Vám třeba nakonec předpisy dají za pravdu.

Jakub Šerých

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Pavel Hudeček
Sent: Saturday, January 28, 2023 6:14 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: OT: mladý elektrikář

Njn, někteří lidé, rodičů nevyjímaje, jsou hovada:-)

Zajímalo by mě, jak to s těmi úkoly je, jestli jsou nějak zakotveny v zákoně. Jestli tedy lze dotyčnému pobaveně odpovědět, ať si tu žalobu klidně podá:-)

Připomnělo mi to nedávný Německý problém, že podobní jedinci začali úspěšně zneužívat legislativu na ochranu před hlukem k bránění výstavbě a rušení existujících školek a jeslí ve svém okolí. Politici se kupodivu zachovali rozumně a tento druh stížností zakázali:-)

PH
Dne 28.01.2023 v 17:49 Šerých Jakub napsal(a):
To není nemoc jen školství, ale celé společnosti. Od narození vám všichni vtloukají do hlavy, že život je absolutní cochcárna, nejen že se kdykoliv můžete rozhodnout například o svém pohlaví (jednom z asi tak 50 možných) a tvrdě vyžadovat, aby to všichni okolo respektovali, když řeknete, že jste disX (za X si dosaďte asi tak 50 možných slov) a zajdete si k doktorovi na prvním rohu pro příslušný papír tak od té doby to všichni musí respektovat a přidávat vám na vše čas, povolovat pro ostatní zakázané pomůcky atd. A takhle bych mohl pokračovat dalšími nesmyslnými výmysly. Nedej Bůh, že by po vás třeba učitel mohl vyžadovat splněný domácí úkol! To je přeci zásah do vašeho volného času a je to zralé na sepsání  žaloby!!! A to nikterak nepřeháním, jsou reálné případy, kdy se takové věci dějí.

V téhle atmosféře se mohou kvalitně vzdělat jen jedinci, kteří měli to štětí, že získali kvalitní tradiční výchovu, a proto vědí čeho a jak chtějí dosáhnout. Sice jich není mnoho, ale zase je příjemné, že pak ty ostatní převyšují opravdu brutálně a je obrovská radost s nimi pracovat a učit se od nich, protože nezřídka už na střední škole daleko převyšují své učitele.

Takže nejsem pesimista, ale dokud se neuzdraví celá společnost, rozhodně nemůžete čekat, že ji spasí školství, které je strkáno na její absolutní okraj.

Jakub Šerých
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20230130/5fbed828/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list