RE: Palubka - jak udělat hladove oko?

Radek Benedikt benedikt na lphard.cz
Pondělí Říjen 17 16:48:06 CEST 2022


      V PC nebylo přepětí…

      Na vstup dát malou kapacitu (odrušovací, polypropylén a spol.) za ním odrušovací tlumivku (nic velkého, tyčku s drátem, musí to ale snést rozumný proud, rušení to při omezení následnými prvky umí přebudit a popř. zničit), další kapacitu, odpor v podstatě největší co dovolí úbytek na něm, ne drátový. (a v sérii s ním tu byla i pojistka)
Za něj transil proti zemi (zenerka to nedá...), diodu do série, filtrační elyt + keramika, stabilizátor, keramika,…. Ten stabilizátor raději ne 78xx ten se choval v testech divně a navíc ani zaručované parametry nebylo kompatibilní s automotive. Pokud si pamatuji, tak tam nakonec bylo něco jako 29xx. I když dnes ty 78xx asi budou dost odlišné výrobce od výrobce, tipnu si že klidně i seriózní výrobce použije lepší technologii a v podstatě přeznačí něco modernějšího na klasiku... Muselo to nejen projít EMC, tak to hlavně přežít pokusy o úmyslné zničení... Tady je situace trochu jednodušší a navíc nejde o kritické zařízení. Na druhou stranu pokud to doma člověk vyhrabe potřebné součástky a má na to v zařízení místo, tak je lepší to udělat aspoň trochu blbuvzdorně.

Radek (benedikt2hw.cz)

-------------------------------------------------
Pokud jde o napájecí obvod, nebál bych se něčeho tak primitivního jako 1N4007 + elyt 470uF a za něj lineární stabilizátor na 8V (7808, LM317).
Elyt požere všelijaké špičky, zbytek vyřeší ten lineár. V době zvukových karet do PC, když ještě byly do ISA slotu, jste na každé našli aspoň jeden...



Další informace o konferenci Hw-list