RE: Palubka - jak udělat hladove oko?

wek konfera na efton.sk
Pondělí Říjen 17 22:28:29 CEST 2022


[preposielam]



Ahojte,

pred cca. 10rokmi bezal na internete taky vycuc z automotive noriem, myslim, ze na mcu to najdete. A v tom vycuce bolo napisane, ze je elektronika testovana na spicky +/-150V. Urcite to je dnes inak, ale co je dolezite, ze tam je ten MINUS... Na to sa zabuda. Tak isto ako sa zabuda na to, ze aj ochranne prvky maju svoje limity a nahradne schemy - parazity, s ktorymi funguju.
A.

>>>
 V PC nebylo přepětí…

      Na vstup dát malou kapacitu (odrušovací, polypropylén a spol.) za ním odrušovací tlumivku (nic velkého, tyčku s drátem, musí to ale snést rozumný proud, rušení to při omezení následnými prvky umí přebudit a popř. zničit), další kapacitu, odpor v podstatě největší co dovolí úbytek na něm, ne drátový. (a v sérii s ním tu byla i pojistka)
Za něj transil proti zemi (zenerka to nedá...), diodu do série, filtrační elyt + keramika, stabilizátor, keramika,…. Ten stabilizátor raději ne 78xx ten se choval v testech divně a navíc ani zaručované parametry nebylo kompatibilní s automotive. Pokud si pamatuji, tak tam nakonec bylo něco jako 29xx. I když dnes ty 78xx asi budou dost odlišné výrobce od výrobce, tipnu si že klidně i seriózní výrobce použije lepší technologii a v podstatě přeznačí něco modernějšího na klasiku... Muselo to nejen projít EMC, tak to hlavně přežít pokusy o úmyslné zničení... Tady je situace trochu jednodušší a navíc nejde o kritické zařízení. Na druhou stranu pokud to doma člověk vyhrabe potřebné součástky a má na to v zařízení místo, tak je lepší to udělat aspoň trochu blbuvzdorně.

Radek (benedikt2hw.cz)

-------------------------------------------------
Pokud jde o napájecí obvod, nebál bych se něčeho tak primitivního jako 1N4007 + elyt 470uF a za něj lineární stabilizátor na 8V (7808, LM317).
Elyt požere všelijaké špičky, zbytek vyřeší ten lineár. V době zvukových karet do PC, když ještě byly do ISA slotu, jste na každé našli aspoň jeden...
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20221017/7f055a22/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list