Hodiny Elektrocas

Jindrich Fucik FULDA na seznam.cz
Středa Únor 16 12:54:52 CET 2022


Víc odpovědí najednou, ale všechny vyhýbavé.

Podstatné je, jaký používají hodiny protokol. Velmi častý je protokol sudá lichá. Tedy každou minutu proběhne po drátech pulz a to tak, že sudou minutu je polarita +, - a lichou minutu je polarita -, +. V takovém případě je to celkem dost jedno a ručičkama se může kroutit dle libosti.
O tom jsem psal něco v amáru asi tak kolem roku 1830. Útržky k nalezení zde:
http://www.fucik.name/hw/hodiny/hodiny.php

Pak jsou to ale hodiny, které používají některý z protokolů typu toho IBM, které se na konci hodiny srovnají (ty evidentně neměl Pavel Hudeček). Slovo protokol je takové hodně nadnesené, protože je "vyhodnocovaný" mechanicky. Ty protokoly jsou zhruba o tom, že v poslední minutě se dělá posledních X vteřin pulz pokaždé +, - a prvních X minut pokaždé -, +. Pokud se dceřiné hodiny opozdili, tak v poslední minutě mají mechanické pérko, které jim umožní krokovat na stejnou polaritu a prostě to doženou. Pokud se předběhli, tak je podobné mechanické pérko nechá nějakou dobu stát. Popis byl v mojem prvním odkazu. Ostatní protokoly jsou podobného charakteru.
U těchto hodin je ta "spojka" trochu omezená tím, že pro průchod kódovacím kolečkem se musí používat definovaný postup, aby vepředu bylo to co vzadu.

Jindra


---------- Původní e-mail ----------
Od: Jan Kuba <honza.kuba na gmail.com>
Komu: HW-news <hw-list na list.hw.cz>
Datum: 16. 2. 2022 11:46:35
Předmět: Re: Hodiny Elektrocas

No, ale o to jde v tom úvodním dotazu jak to seřídit mechanicky. Jak se to tedy dělá? Vezme se za ručky hrubou silou? Je tam nějaká spojka, která dovolí protočeni? 

středa 16. února 2022 Pavel Hudeček <edizon na seznam.cz> napsal(a):
No a co se hodnoty na ciferníku týče, tak to se doštelovalo mechanicky, jako na obyčejných kyvadlových hodinách

PH



Další informace o konferenci Hw-list