OT: vanocni darky dodatecne - papinak na elektriku nebo jinej zazracnej hrnec ?
Pavel Hudeček
edizon na seznam.cz
Středa Prosinec 28 23:00:51 CET 2022
Papiňák je primárně na věci, který by se vařily dlouho, že se to
významně zkrátí. Nebo když platí čím dýl, tím líp. Prostě vývar z
krůtích srdcí, vařenej 3 hodiny v papiňáku je mnohem lepší, žež za
stejnou dobu normálně. A když to bude z hovězích, tak to je normálně na
den...
Při dnešních cenách energií začíná být zajímavý méně známý aspekt: Když
se nastaví tak malý výkon, aby tlak nestačil k otevření ventilu,
spotřeba energie klesne jen na samotné udržování teploty, odpařování
vody zmizí.
Dělat v papiňáku těstoviny, mi přijde absurdní. Ušetřím 3 minuty, ale
všechna další manipulace a mytí bude náročnější.
Jinak teda jsem příznivcem vaření bez zpětné vazby. Typicky něco dám
vařit, při max. výkonu uvedu k varu, dám nejmíň aby se to ještě vařilo,
pokličku, časovač a jdu pryč. Až to z kuchyně pípne, jdu třeba slejt ty
těstoviny:-)
Prakticky všechno, co se vaří dýl než pár minut, dělám primárně tímto
postupem.
PH
Dne 28.12.2022 v 22:24 Petr Labaj napsal(a):
> Mám rád automatické hračky. Tak mě tohle vlákno skoro inspirovalo k
> tomu, si něco podobného taky koupit.
>
> Ale pak jsem nastartoval paměť a vzpomněl si, že jsme kdysi papiňák
> měli a přestali ho používat.
> Vadila mi tam hlavně neexistence zpětné vazby. Že nemůžu pravidelně
> kontrolovat, jestli už je potrava OK.
> Velmi důležité u brambor, těstovin, rýže, méně důležité u něčeho, co
> se snadno nerozvaří (maso, zelenina).
> Navíc mi vadilo, že je to velké, těžké, neskladné a v jediné velikosti.
>
> Vám nevadí ta neexistence zpětné vazby?
>
> Faktem je, že podle videa ten hrnec Tesla umí i jiné kousky než jen
> vařit pod tlakem.
> Ale zase v dost nešikovném formátu, vysoký a úzký hrnec, navíc asi s
> bombírovaným dnem.
Další informace o konferenci Hw-list