protonovy magnetometr, slaby signal

Vojtěch Petrucha petrucha na volny.cz
Čtvrtek Květen 6 17:37:07 CEST 2021


zdravím,
 
před časem jsem se ptal na měření frekvence pro protonový magnetometr.. viz nějaké info zde:
https://maglab.fel.cvut.cz/workshop/proton-magnetometer/
 
teď jsme v rámci jedné diplomky toto téma ještě trochu oprášili, pokusili se sestavit čistě tranzistorové buzení (bez relé přepínajícího mezi polarizační a měřicí fází) a vyzkoušet ještě další možnosti jak signál zpracovávat/měřit frekvenci..  a trochu jsme narazili.. pokud bylo vše na jedné velké DPS, tak asi kvůli zemním smyčkám to trochu nepochopitelně vůbec nefungovalo. Student tedy udělal dva moduly, které jsou se zemí spojené jen v jednom bodě, v jednom případě používá stejný princip jako již osvědčený (P-MOSFET na spínání polarizačního proudu a relé na přepínaní zesilovače) a ve druhém zapojení se 6-ti MOSFETy uvedené v literatuře "Proton Precession Magnetometers, Revision 3 - James A.R. Koehler"
pár obrázků jsem v rychlosti nasázel sem: https://maglab.fel.cvut.cz/proton-mag---dalsi-pokusy/
 
Obě zapojení fungují, ale to druhé, tranzistorové, poskytuje výrazně slabší signál (2-3x slabší, pro stejný senzor, budící proud i navazující zesilovač..) což se samozřejmě nepříznivě projeví na šumu magnetoemetru. Zkoušeli jsme různé posloupnosti spínání tranzistorů, přesné nastavení ladícího kondenzátoru (s cívkou senzoru tvoří paral. rez. obvod, řádově hodnoty 38mH, RDC 21 Ohm, Cres 150 nF, frekvence protonového signálu cca 2000 Hz), vliv zatížení zesilovačem, ale úplně se nemůžeme dopátrat proč je ten signál o tolik slabší..  Dostal jsem tip použít na pozici spínače proudu místo MOSFETu bipolární tranzistory, ale zatím jsme to nezkoušeli..
Na tom IRF640 (případně IRF9640) se používá průraz, aby proud rychle zanikl (cca během 100uS, při napětí 200V), což je důležité pro správnou funkci, v tomto ohledu fungují obě zapojení stejně..
 
pokub by něco někoho napadlo, budeme vděční :-)
 
díky
v.


Další informace o konferenci Hw-list