Re: Elektro-edukativní kvíz

Vojtěch Petrucha petrucha na volny.cz
Středa Leden 13 15:44:07 CET 2021


zdravim,
 
v minulém letním semestru při přechodu na vzdálenou výuku měli studenti doma jen základní součástky, tak jsme vymýšleli různé ptákoviny co s tím..  jedním byla i náhrada fotodiody LEDkou..
platilo: 
LED bude citlivá na záření, které má stejnou nebo kratší vlnovou délku než sama vyzařuje. Zelená LED by tedy neměla být citlivá na světlo červené LED (ale naopak to fungovat bude).
 
navrhli jsme jim dvě možnosti* jak změřit proud generovaný dopadajícím světlem.. všichni vklidu napsali co naměřili, nad tím, že mezi oběma výpočty byl rozdíl tří řádů (pro stejné světlo) se nepozastavil nikdo :-)
v.
 
 
 
 
 
______________________________________________________________
> Od: "Jaroslav Buchta" <jaroslav.buchta na hascomp.cz>
> Komu: hw-list na list.hw.cz
> Datum: 13.01.2021 09:45
> Předmět: Re: Elektro-edukativní kvíz
>
Moment, to jako ruznobarevne ledky jsou citlive na ruznou barvu? Jako cervena na cervenou, zelena na zelenou... ?Dne 13.01.2021 v 9:23 Tomáš Hamouz napsal(a):Velmi edukativní, ale obráceným způsobem, je pomocí LEDky snímat průběh hoření klasického blesku. Je krásně vidět zapálení, pokles jasu jak se vybíjí kondenzátor a nakonec dohořívání výboje.Pokud se použije vícebarevná LED, lze sledovat i jak se mírně mění spektrum.Ukázka v příloze, RG LED, který kanál byl který si už nepamatuju,nenapadlo mě využít barev na osciloskopu.S "bleskovou LED" jsem to nezkoušelTomášA ještě poznámka, fotoelektrický jev se velmi dobře demonstruje tak, že se LED připojí k multimetru a „narve“ přímo před „bleskovou“ LED v telefonu. PH Od: Pavel HudecekAno všem:-)Teplotní závislost, fotoelelktrický jev (tzn. hlavni poučení je, proč nepoužívat skleněné diody) a pak ještě EMC, že se v tom ozývá brum, který závisí na kvalitě zdroje a přiblížení různých vodivých věcí = antén.Prostě prakticky všechny parazitní jevy, co si lze běžně pomyslet-)  Od: Jaromir SukubaPokial je ta 4148 v sklenenom puzdre, tak ta frekvencia bude zavislaaj od osvetlenia diod.Ta teplotna zavislost u diod bude komplikovana tym, ze aj tie hradlamaju nejaky vstupny prud, ktoreho velkost (a polarita) sa meni snapajacim napatim, teplotou a tym ako velmi skaredo na to pozries. Amoze byt uplne iny ked sa tam strci 4093 od ineho vyrobcu. A kedze jeto schmitt, tak aj jeho rozhodovacie urovne sa budu menit od teploty anapajacieho napatia.Nakolko okolo toho kondiku su obvody vysokej vstupnej impedancie, budefrekvencia zavisiet jednak od povrchovych zvodov na suciastkach apripadne aj objemovych zvodov v plosnom spoji, ktore zavisia trebarsod vlhkosti a opat teploty. Na tejto vysokej vstupnej impedancii sabude dat pri troche stastia a dlhych privodoch indikovatelektrostaticke pole (indikator vedeniav v stene) alebo pripadne ajdemodulovat nedaleky dlhovlnny vysielac, ak nieco take v danom miesteeste existuje. Zapojenie je skratka indikator vsetkeho, kazdy den niecoho ineho.  ut 12. 1. 2021 o 18:35 František Burian <BuFran na seznam.cz> <BuFran na seznam.cz> napísal(a):Řekl bych frekvencí pisku závislou na teplotě ?---------- Původní e-mail ----------Od: Pavel Hudecek <edizon na seznam.cz> <edizon na seznam.cz>Čím vším je obvod z přílohy edukativně zajímavý? 
_______________________________________________HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz <http://www.HW.cz>Hw-list na list.hw.cz <Hw-list na list.hw.cz>http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list <http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list> 

 
 ----------
 
 _______________________________________________
 HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
 Hw-list na list.hw.cz
 http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list <http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list>

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20210113/5a5b2c75/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list