OT: barveni vajicek

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Pondělí Duben 5 14:53:55 CEST 2021


Ano. U vařičů kde si lze režim vybrat, je pomalá PWM 0/100% jako ve starý mikrovlnce. Je to velmi praktický třeba na špagety, protože je to pravidelně promíchává. A na omáčky je zas režim, kdy i při nejmenším výkonu jede kontinuálně, takže se to i bez míchání nepřipálí.

Tam kde je jednoduché ovládání, lze výkon zpravidla kontinuálně snížit do cca 1 kW a pak už jede PWM, aby se nesnížila účinnost. Klasickej příklad zas.. ekologie.

Ale hlavní problém je, že je často moc vysokej min. výkon. Takže to nakonec nejen není eko, ale ještě je to nepraktický, protože nemůžu dát vařit jídlo, přikrejt pokličkou, odejít a po návratu najít vyplej čistej vařič s uvařeným jídlem.

PH

Od: Jindroush
Jak on/off? Jakoze je to velmi pomale PWM, jako v mikrovlnce, tj. chvili na plnej knedlik, chvili ticho?
Nebo jsem nepochopil, tech 0-9+turbo, co je na kazdy plotynce bezne?
J.

On 05.04.2021 14:20, Pavel Hudecek wrote:
Zpravidla se používá 25 kHz. Ale běžně je slyšet pískání od zpětnovazební smyčky, která dolaďuje rezonanci.
 
Jinak co do použitelnosti hodně závisí na softwaru. Jasně vítězí levné jednovařiče. Když je na jednu plotýnku 6 čudlíků a 2 displeje, dá se udělat hodně kouzel.
 
Už můj první vařič z roku 1991 měl 2 režimy regulace výkonu (pomalé on/off na špagety a další věci co chtěj občas míchat / kontinuální na věci co se připalují) a na smažení ještě teplotní režim (ten teda nikdy nikde nefungoval správně – vaří i na 70). Výkon od 200 W. A časovač.
 
Naopak propadáky byly všechny 4plotýnkové varné desky, co jsem kdy viděl: Jen on/off, velké min. výkony. Časovač je často jen budík, plotýnku nevypne.
 
PH
 
 
Od: Dodo Racek
Ano. Pri pouzivani pistiiiii... :-))) 
teda ta indukcna  jednoplatnicka,  co mali rodicia. Bo to niekde nad 15 625 Hz,  kedze to piskalo o trochu vyssie ako riadkovy rozklad a asi menej ako 20kHz, lebo to by som uz asi nepocul. Odadujem okolo 19k.
 
Modernejsiu indukcnu platnu, alebo sporak nemame (uz asi chodia vyssie ako pocutelne pasmo, nesledujem tuto oblast.).
 
Inak som presvedceny, ze na jedle indukcia nemoze byt rozoznatelna.
Z hladiska jedla je to "zdroj tepla" pod dnom nadoby, ako hocijaky iny (ohen,infra,odporova spirala,...)
 
Z hladiska jedla som pazravec,  teda vsezravec. Zjem skoro vsetko,  co nezje mna (od roznych rastlin,  cez casti z roznych zvierat, ci potvor, morske priserky, az po niektore druhy hmyzu... ale jedlo mi pri jedle nesmie utekat z taniera po vlastnych... 😀 ) 
Zhodnotim, ci mi to chuti,  ale aj ked nechuti, tak zjem.
 
Eko-bio-cokolvek zjem tiez, ale nevyhladavam. 
 
Nektore jedla v restauracii rozoznam,  ze boli zohrievane v mikrovlnke, ale to neznamena, ze ich nezjem, alebo ze by som mal s tym psychycky problem. Obycajne podla trochu specifickeho sposobu "zaschnutia", alebo "teplotneho profilu" v objeme. 
 Mikrovlnku pouzivam asi denne.
 
Mlieko z mikrovlnky je jedno z extremne mala jedal,  co nezvladam.
Zohrievanie po par sekundach a miesanie som neskusal. Ak mam pri tom stat, tak to zohrejem na sporaku.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20210405/a5d0e616/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list