Re: Ochrana Lídl LiON aku X20V

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Sobota Červen 22 16:57:52 CEST 2019


Já taky netvrdím, že to nejde. Jen je dobré vědět, že to nejspíš nebude jen tak zapojit šváb dle DS a hotovo:-)

Sám jsem před cca 10 lety něco takového dělal pro LiFePO v elektromobilech, právě s těmi operáky. Základem bylo dynamické chování, kdy krátkodobý pokles je ignorován až do fakt nízké hranice a v průběhu času hranice roste, až pro “nekonečnou” dobu to vypíná přesně na katalogovém minimu baterky. Ta krátkodobá hranice navíc byla ještě tím nižší, čím vybitější baterka byla. Zadavatel, majitel velké firmy, co dodává LiFePO, tomu velmi dobře rozuměl a dost jsme poklábosili jak na téma vlastnosti baterek, tak i elektromobilů. Když se mi ze začátku nezdála kapacita, že je to málo, odpověď byla “elektromobilem jezdím každý den”:-)

PH

From: Ondřej Pavelka 
V Lídl nářadí něco uvnitř být musí, protože pokud není ochrana v baterii, musí být v tom ručním nářadí. Takže předpokládám nějaký vypínaní kolem 15-16V. Bohužel nemám žádný po záruce, abych to kuchnul.



so 22. 6. 2019 v 11:52 odesílatel Pavel Hudecek <edizon na seznam.cz> napsal:

  Bez přístupu k článkům to udělat jde, ale je možné, že to bude buď nespolehlivé (zničí se horší článek), nebo paranoidní (vypíná i když nemá, třeba při každém rozběhu). Tyhle celkové ochrany se prostě k neregulovanému motoru moc nehodí.

  Ale samozřejmě, zkusit to můžete, třeba to tak hrozné nebude. Takový obvod se dá postavit třeba s AVR, nebo nějakým ultra low power operákem.


  From: Ondřej Pavelka 
  koupil  jsem si v Lídlu akumulátor Parkside X20V s tím ,že si vytisknu 3D redukci na starou Black & Decker aku sekačku a budu ho používat tam. Původní BD sekačka jela na NiMH. Jenže ačkoli ten X20V aku má v sobě elektroniku, pravděpodobně balancer, neboť Lídl nabíječka má jen dva kontakty, tak nemá vybíjecí ochranu a podařilo se mi ho zničit vybitím. 

  Zkoušel jsem různé BMS (Battery Management System) z eBaye, ale ony chtějí přímý přístup k článkům, protože slouží jak pro nabíjení, tak vybíjení. Samotný vybíjecí ochranný obvod jsem nenašel, baterku (jako články) kuchat nechci, protože ji mám ještě do vrtačky a kompresoru.

  Máte nějaké doporučení pro obvod, který bych vestavěl do oné BlackDecker sekačky jako ochranu před totálním vybitím LiON ? Odhaduju tam proud kolem 10-15A při rozběhu.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20190622/3e8262a7/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list