LED pasky do osvetlovacich teles

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Středa Říjen 3 16:19:12 CEST 2018


Loď je moc pěkná:-)

Co se regulace týče, tak je to právě naopak: S odporama se rozdíl ON/OFF vs DC ještě zvětší. Ale taky máte pravdu, že na tom v konečném důsledku tak moc nesejde.

Mějme třeba 20 W nominální příkon. Když budu blikat na 10 %, příkon i světlo klesne na 10 %, tedy 2 W. Jestliže v pásku je asi 9 V na LEDkách a 3 na odporech, tak při spojité regulaci (na 10% proud) úbytek na odporech klesne na 0,3 (+kousek klesne i těch 9) a ze 2W máme 1,6, přičemž světla nebude 10, ale spíš 11 %.

PH

From: hwnews konference 
Ja si tu problematiku uvedomuji, ale to co pisete primarne plati pro led bez predradneho odporu...jakmile tam ten odpor je tak uz je ta ucinnost stejne v haji.

Nicmene bez ohledu na cokoli dalsiho tak ucinnost u svetylek s vykony radu jednotek watu vubec nehodlam resit. Regulace tam bude jen kvuli moznosti ztlumeni svetel. 

No kdyz jsme u toho...myslim, ze v prubehu let kdy jsem lod stavel se par lidi tady ptalo co a jak...tak tohle je vysledek a uz opravdu na vode:

http://www.cncnet.info/galery/Atlantis/navode/20180920_193358.jpg



st 3. 10. 2018 v 15:18 odesílatel Jan Kuba <honza.kuba na gmail.com> napsal:

  Sice mimo dotaz, ale neodpustím si poznámku - "čistá"  regulace PWM je pro LED špatně.  Pokud PWM kvůli účinnosti napájení, pak to řešit tak, aby LED-kama  protékal konstatntní proud. ( nějaká dolní propust  s velkou kapacitou - cívka plus kond... , ne řídit čipy rovnou spínačem ) 

  Jde o to, že LED-ka má větší účinnost při malém proudu. U PWP ale jen svítí naplno, nebo nesvítí, tím pádem LED pracuje s nejmenší účinností,


  Docela dobře je to vysvětleno zde:  https://www.nakole.cz/diskuse/12574-pwm-pro-vykonne-led-diody.html
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20181003/f0d59d31/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list