RE: Říditelný ventilátor

Čihák Martin cihak na dkv.cd.cz
Úterý Listopad 7 07:37:41 CET 2017


To bylo první co jsem zkoušel. Nepodařilo se mi ale dosáhnout stavu aby výstupní napětí alespoň přibližně lineárně odpovídalo střídě PWM. Musela by se tam dělat nějaká zpětná vazba atd. Toto bylo nejjednodušší řešení. A vhledem k tomu, že to zařízení má celkový příkon necelých 1400W a asi 5kg chladič nějaké 3W ztráty navíc mě opravdu netrápily :-). A celé zařízení již bylo hotové když jsem narazil na tento problém - nebylo moc prostoru ani chuti na experimenty. Potřeboval jsem to rychle vyřešit a uvedený princip funguje jak jsem potřeboval.

Mimochodem další překvápko pro mě bylo že takové ventilátory nelze řadit sériově. Prostě se nerozběhnou. Původně jsem chtěl 3 ventilátory v sérii napájet z 50V ale musel jsem použít měnič na 12 V a napájet paralelně spojené ventilátory z něj.

http://ok1uga.nagano.cz/pa2.htm

	Martin.

-----Original Message-----
From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Petr Labaj
Sent: Monday, November 06, 2017 6:47 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: Říditelný ventilátor

Řízení napětí snad nemusí být jen pomocí odporového vytápění.
Je přece velmi snadné to provozovat jako spínaný DC-DC měnič.

PL

***********************

Dne 6.11.2017 v 10:23 Čihák Martin napsal(a):
> Nedávno jsem narazil na stejný problém. Nakonec jsem to "vyřešil" převedením PWM na napětí a ventilátor řídím lineárně. Další možnost byl velmi nízký kmitočet PWM. To jakž takž fungovalo ale z ventilátoru se ozývalo zřetelné klapání což mi vadilo. Vzhledem k malým výkonům takových ventilátorků může být lineární řízení únosné. Neznám ale Vaše konkrétní podmínky.
>
> 	Martin.
>

_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list



Další informace o konferenci Hw-list