Bezpecnostni transformator

Evzen Horna ehorna na cmail.cz
Čtvrtek Duben 25 14:22:54 CEST 2013


Diky za odpoved,

otazka byla myslena tak, ze me zajima jak zjistim, ze je vystupni napeti zdroje SELV nebo PELV, když to na nem ani v dokumentaci neni uvedeno a nema znacku bezpecnostniho transformatoru. Bohuzel je to naprosto bezny, spise prevazujici, stav.

Diky
EH

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Radek Benedikt
Sent: Thursday, April 25, 2013 1:13 PM
To: 'HW-news'
Subject: RE: Bezpecnostni transformator

Smysluplný den

Hezky to shrnul Ing. Michal Kříž, IN-EL s. r. o.
http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=25745

Zdroj vyhovující SELV a PELV
Jaké musí být provedení zdroje, aby vyhověl jako zdroj pro SELV a PELV?
Prosím o informaci, podle jakých předpisů nebo norem musí být proveden elektronický zdroj, aby vyhověl jako zdroj pro SELV a PELV podle ČSN 33 2000-4-41, čl. 411.1.2, 411.1.2.5.

odpověď 3 

K Vašemu dotazu můžeme sdělit, že pro napájecí zdroje stejnosměrného napětí včetně spínaných zdrojů platí ČSN EN 61204 (35 1536) Napájecí zařízení nízkého napětí se stejnosměrným výstupem. Charakteristické vlastnosti a požadavky na bezpečnost, pro výkonové transformátory určené k napájení spínaných zdrojů platí ČSN EN 61558-2-17 (35 1330). Bezpečnost výkonových transformátorů, napájecích zdrojů a podobně - Část 2-17: Zvláštní požadavky pro zdroje napájení s měničem kmitočtu.

ČSN EN 61204 je určena pro přístroje zabudované do elektrických zařízení třídy I nebo pro samostatné zdroje při uplatnění příslušných (elektrických a
mechanických) ochranných opatření. ČSN EN 61558-2-17 platí mimo jiné i pro bezpečnostní ochranné transformátory pro spínané zdroje, což je kombinace pro zdroje SELV a PELV.

Další požadavky na napájení obvodů SELV a PELV, a to i stejnosměrných, je možné nalézt v normách pro určité druhy elektrických a elektronických zařízení, jako jsou ČSN EN 60950 pro bezpečnost zařízení informační a výpočetní techniky, ČSN EN 60204-1 pro elektrická zařízení strojů a dalších.



Radek (benedikt2hw.cz)


bezpecnostni transformator, tedy zdroj maleho bezpecneho napeti by mel byt oznacen znackou viz priloha. Adaptery s klasickymi trafy ji vetsinou mají.
Spinane ji vsak maji jen vyjimecne. Prestoze spinane zdroje pracuji odlisne, princip oddeleni je v podstate stejny. Pokud se jedna o zdroje tridy ochrany II, pak jsou oznaceny prislusnou znamou znackou se dvema soustrednymi ctverci. To definuje dvojitou nebo zesilenou izolaci, coz je podminkou pro oddeleni primaru a sekundaru i pro bezpecnostini transformator. Z meho pohledu by tato znacka v kombinaci s velikosti vystupniho napeti mohla dostacovat. U zdroju I tridy ochrany je to vsak horsi, protoze znacku dvojite izolace nemaji. Jak se tedy mohu ujistit, ze se jedna o zdroj maleho bezpecneho napeti SELV nebo PELV. Na beznych komercnich zdrojich to uvedeno neni a nebyva to ani v dokumentaci. Z pouziti to sice vyplyva, ze to tak byt musi, ale neni to jak dokladovat. Jak to v praxi resit?

_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list na list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list




Další informace o konferenci Hw-list