1f spotrebic na 3f siti

Milan Mlynarčík milan.m na centrum.sk
Neděle Květen 13 17:27:15 CEST 2012


Ale nie.
To, ci existuje aj nejaka tretia faza alebo ci je nejaky uzol (uzemneny) to (auto)trafo nevie. Teda ani o nejakych 230V.
V okamihu ked dava L1 maximalne napatie, bude napatie L2 menej. Nikdy nebude maximum L1 a L2 naraz. Preto je k dispozicii IBA 400V. To je take akoby "jalove" 2x230V.

Pre pochopenie si predstavte, ze by distribucne trafo (ci generator) bolo zapojene do trojuholnika. Z hladiska energie je to uplnne rovnocenne. Tretiu fazu aj tak nepouzivate, rovnako ako nechyba uzol potrebny pre pripojenie 230V spotrebica. Cez L1 a L2 pojde 10A, pri napati 400V.

Aj v sieti moze byt viacero zdrojov, kludne niektore v trojuholniku. Vam ako spotrebitelovi je to jedno ...



                                Milan  Mlynarčík



  ----- Original Message ----- 
  From: Martin Záruba 
  To: HW-news 
  Sent: Sunday, May 13, 2012 4:53 PM
  Subject: Re: 1f spotrebic na 3f siti


  Me je jasne, ze cinny prikon (po zanedbani ztrat) musi byt ty 4 kW, ale jaky tedy potece proud kazdou fazi? Me se zda, ze jestlize trafem tece 10 A, pak to musi teci i fazemi. To ale zase neodpovida prikonu odebiranemu z kazde faze. Jediny zpusob, jak se z tohoto rozporu vylhat je, ze tam je jalovy proud. Ale je to opravdu tak? 
  Ze bude na obou privodech napeti je jasne, ale to by nemelo vadit. Zarizeni, ktere je pripojene vidlici preci nesmi vadit prohozeni faze a nulaku, takze faze muze byt na libovolnem vodici.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20120513/87c41f60/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list