OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře

Saša Svobodová sasa@zirafoviny.cz
Pátek Září 4 17:15:09 CEST 2009


Hezke odpoledne,

    mozna toto: 
http://sk.wikipedia.org/wiki/Mikrovlnn%C3%A1_r%C3%BAra#Prehriatie :-)

Z Ústí nad Labem zdraví a hezký den přeje


					Saša K. Svobodová



Dne 4.9.2009 17:09 Pavel Troller napsal/a:
>   Zde chápu, že povrchový tlak a viskozita oleje (ikdyž při té teplotě už
> ten olej zase tak moc vysokou viskozitu nemá) mohou zvýšit tlak v té vodě
> tak, že teplota varu se o pár stupňů posune, ale stále mi není jasná ta
> prudkost. To skutečně vypadá, že ta voda se dostává do stavu "přehřáté
> kapaliny" a vypařovat se začne, až když k tomu dostane nějaký popud. Obvykle
> se voda začne vypařovat na nějakých všudepřítomných nečistotách či usazeninách
> nádoby; napadlo mne, že zde po nalití oleje došlo k tomu, že voda se oddělila
> ode dna a vytvořila v oleji kapku, která plavala při dně, ale nebyla s ním
> ve fyzickém kontaktu, díky čemuž nebyla s materiálem dna ve styku a hmota
> oleje neposkytla ta "vypařovací jádra", kde by proces varu započal. Proto se
> voda proměnila v páru prudce na základě nějakého jemného popudu.
>   Zdraví Pavel Troller
------------- další část ---------------

Odchozí zpráva neobsahuje viry.

Zkontrolováno AVG - www.avg.cz 
Verze: 9.0.646 / Virová báze: 270.13.76/2345 - Datum vydání: 09/04/09 07:51:00


Další informace o konferenci Hw-list