OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře
Pavel Troller
patrol@sinus.cz
Pátek Září 4 17:09:45 CEST 2009
> Puvodni zprava "Re: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře" od "d.petr
> (hw-list@list.hw.cz)" z 4. září 2009, 16:39:02,
> msgid:769.917-13910-740239642-1252075142@post.cz (877 bajtu):
>
> dp> Proč, to nevím. Nikdy jsem to nezkoušel a neviděl, ale údajně se
> dp> dá voda přehřát přes 100 C i podchladit pod 0 C. V obou případech
> dp> musí být v klidu, jinak se to nepovede. Té přehřáté pak stačí
> dp> nějaký impuls a rázem se jí vypaří tolik, aby teplota klesla na
> dp> 100 (což může být malý "výbuch" s nebezpečím popálení). Té
> dp> podchlazené stačí taky impuls a rázem zmrzne (alespoň část).
> dp> Zřejmě se Vám tento pokus povedlo úspěšně předvést.
>
> dp> PM
>
> Body prechodu mezi skupenstvimi jsou definovane ve vztahu k urcitemu
> tlaku. Celsiova stupnice je navrzena tak, aby pri atmosferickem tlaku
> v bode 0 voda mrzla a v bode 100 se premenovala v paru. Staci tedy jen
> hybat tlakem, aby se tyto menily. Urcite doma mate "dar pritele
> Papina" - klasicky papinak - jde jen o to, ze je to uzavrena tlakova
> nadoba s ventilem, ktery je nastaveny na udrzovani tlaku tak, aby bod
> varu vody byl cca 120 - 130 st. C. Naopak ve velke nadmorske vysce,
> kde je tlak nizsi bude voda varit pri nizsi teplote, takze muze byt
> treba trochu problem si uvarit caj :) S mrznutim by to mohlo byt
> analogicke.
>
Zdravím,
ano, dar přítele Papina doma máme, a to i díky tomu, že dosud neexplodoval,
ale při dosažení jeho pracovní teploty začne nejdříve slabě, pak stále
silněji "usykávat", což jest jasnou zprávou o tom, že je třeba pod ním
utlumit oheň tak, aby usykával "tak akorát".
Zde chápu, že povrchový tlak a viskozita oleje (ikdyž při té teplotě už
ten olej zase tak moc vysokou viskozitu nemá) mohou zvýšit tlak v té vodě
tak, že teplota varu se o pár stupňů posune, ale stále mi není jasná ta
prudkost. To skutečně vypadá, že ta voda se dostává do stavu "přehřáté
kapaliny" a vypařovat se začne, až když k tomu dostane nějaký popud. Obvykle
se voda začne vypařovat na nějakých všudepřítomných nečistotách či usazeninách
nádoby; napadlo mne, že zde po nalití oleje došlo k tomu, že voda se oddělila
ode dna a vytvořila v oleji kapku, která plavala při dně, ale nebyla s ním
ve fyzickém kontaktu, díky čemuž nebyla s materiálem dna ve styku a hmota
oleje neposkytla ta "vypařovací jádra", kde by proces varu započal. Proto se
voda proměnila v páru prudce na základě nějakého jemného popudu.
Zdraví Pavel Troller
Další informace o konferenci Hw-list