Re: Re[2]: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře
d.petr
d.petr@post.cz
Pátek Září 4 17:07:53 CEST 2009
> Od: Dawid Ferenczy <ferenczy@volny.cz>
> Předmět: Re[2]: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře
> ----------------------------------------
> Puvodni zprava "Re: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře" od "d.petr
> (hw-list@list.hw.cz)" z 4. září 2009, 16:39:02,
> msgid:769.917-13910-740239642-1252075142@post.cz (877 bajtu):
>
> dp> Proč, to nevím. Nikdy jsem to nezkoušel a neviděl, ale údajně se
> dp> dá voda přehřát přes 100 C i podchladit pod 0 C. V obou případech
> dp> musí být v klidu, jinak se to nepovede. Té přehřáté pak stačí
> dp> nějaký impuls a rázem se jí vypaří tolik, aby teplota klesla na
> dp> 100 (což může být malý "výbuch" s nebezpečím popálení). Té
> dp> podchlazené stačí taky impuls a rázem zmrzne (alespoň část).
> dp> Zřejmě se Vám tento pokus povedlo úspěšně předvést.
>
> dp> PM
>
> Body prechodu mezi skupenstvimi jsou definovane ve vztahu k urcitemu
> tlaku. Celsiova stupnice je navrzena tak, aby pri atmosferickem tlaku
> v bode 0 voda mrzla a v bode 100 se premenovala v paru. Staci tedy jen
> hybat tlakem, aby se tyto menily. Urcite doma mate "dar pritele
To vím. Ale popsané chování lze (údajně) pozorovat za normálního stálého tlaku. Voda by měla být bez bublinek a čistá, nejlépe destilovaná.
V laboratořích, když je potřeba vařit vodu, se do kádinek apod. dávají různá vrtítka a míchátka, právě aby se voda nepřehřála, ale aby se začala včas vařit.
Jak jsem však uvedl, na vlastní oči jsem se nikdy nepřesvědčil.
PM
Další informace o konferenci Hw-list