Re[2]: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře

Dawid Ferenczy ferenczy@volny.cz
Pátek Září 4 16:50:45 CEST 2009


Puvodni  zprava  "Re:  OT  na  pátek I: Fyzika pro kuchaře" od "d.petr
(hw-list@list.hw.cz)" z 4. září 2009, 16:39:02,
msgid:769.917-13910-740239642-1252075142@post.cz (877 bajtu):

dp> Proč,  to  nevím. Nikdy jsem to nezkoušel a neviděl, ale údajně se
dp> dá  voda přehřát přes 100 C i podchladit pod 0 C. V obou případech
dp> musí  být  v  klidu,  jinak  se to nepovede. Té přehřáté pak stačí
dp> nějaký  impuls  a  rázem se jí vypaří tolik, aby teplota klesla na
dp> 100  (což  může  být  malý  "výbuch"  s  nebezpečím  popálení). Té
dp> podchlazené  stačí  taky  impuls  a  rázem  zmrzne (alespoň část).
dp> Zřejmě se Vám tento pokus povedlo úspěšně předvést.

dp> PM

Body  prechodu  mezi skupenstvimi jsou definovane ve vztahu k urcitemu
tlaku.  Celsiova stupnice je navrzena tak, aby pri atmosferickem tlaku
v bode 0 voda mrzla a v bode 100 se premenovala v paru. Staci tedy jen
hybat  tlakem,  aby  se  tyto  menily.  Urcite  doma mate "dar pritele
Papina"  -  klasicky papinak - jde jen o to, ze je to uzavrena tlakova
nadoba  s ventilem, ktery je nastaveny na udrzovani tlaku tak, aby bod
varu  vody  byl  cca 120 - 130 st. C. Naopak ve velke nadmorske vysce,
kde  je  tlak  nizsi bude voda varit pri nizsi teplote, takze muze byt
treba  trochu  problem  si  uvarit  caj  :) S mrznutim by to mohlo byt
analogicke.
 
-- 
 Dawid Ferenczy
 http://www.ferenczy.cz




Další informace o konferenci Hw-list