Re[2]: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře
Dawid Ferenczy
ferenczy@volny.cz
Pátek Září 4 16:50:45 CEST 2009
Puvodni zprava "Re: OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře" od "d.petr
(hw-list@list.hw.cz)" z 4. září 2009, 16:39:02,
msgid:769.917-13910-740239642-1252075142@post.cz (877 bajtu):
dp> Proč, to nevím. Nikdy jsem to nezkoušel a neviděl, ale údajně se
dp> dá voda přehřát přes 100 C i podchladit pod 0 C. V obou případech
dp> musí být v klidu, jinak se to nepovede. Té přehřáté pak stačí
dp> nějaký impuls a rázem se jí vypaří tolik, aby teplota klesla na
dp> 100 (což může být malý "výbuch" s nebezpečím popálení). Té
dp> podchlazené stačí taky impuls a rázem zmrzne (alespoň část).
dp> Zřejmě se Vám tento pokus povedlo úspěšně předvést.
dp> PM
Body prechodu mezi skupenstvimi jsou definovane ve vztahu k urcitemu
tlaku. Celsiova stupnice je navrzena tak, aby pri atmosferickem tlaku
v bode 0 voda mrzla a v bode 100 se premenovala v paru. Staci tedy jen
hybat tlakem, aby se tyto menily. Urcite doma mate "dar pritele
Papina" - klasicky papinak - jde jen o to, ze je to uzavrena tlakova
nadoba s ventilem, ktery je nastaveny na udrzovani tlaku tak, aby bod
varu vody byl cca 120 - 130 st. C. Naopak ve velke nadmorske vysce,
kde je tlak nizsi bude voda varit pri nizsi teplote, takze muze byt
treba trochu problem si uvarit caj :) S mrznutim by to mohlo byt
analogicke.
--
Dawid Ferenczy
http://www.ferenczy.cz
Další informace o konferenci Hw-list