Re: OT: Keramické nože

Ales Prochaska prochaska@alsoft.cz
Pondělí Listopad 2 10:14:07 CET 2009


Dobra alchymie :-) Podle mne prislusne jemne brusivo v keramicke
vazbe, strojne srovnane diamantem da stejny, ne-li lepsi vysledek. Ale
fakt je, ze i to synteticke brusivo je nalezite drahe a to i kdyz se
koupi primo od vyrobce :-(

Ales Prochaska

> Celkem souhlas snad jen k cenam brsnych kamenu, pokud japonsky
> kuchar neni blbec tak zajde na trziste ve svem meste nebo navstivi
> obchod nejakeho mistra. Pro predstavu sada kamenu Amakusa, Amakusa a
> Binsu tj. kompletni brusna sada o velikosti kamene 30x20x5 cm me
> prisla na mene nez 100$. I u nas se da brusny kamen poridit za
> celkem slusne prachy, holt musi clovek za vyrobcem a ne nakupovat u mega prekupniku.
> Priklad http://www.cestadreva.cz/page/obchod/prirodni-brusne-kameny
> S vyrobcem se lze dohodnout i na velkem kamenil.

> K brouseni.
> Jak zde jiz zaznelo sice neni probem koupit korundovou ocilku, ale
> rekneme si to uprime, pokud date za nuz nekolik tisic korun tak by
> clovek mel venovat trochu casu a udrzovat ostri v dobrem stavu.
> Pokud je clovek mene sikovny neni od veci poridit nejakou sadu od
> Lansky http://www.lanskysharpeners.com/ , tim udela dokonale ostri i
> totalni neumetel (take jednu diamantovou sadu vlastnim) pro velke
> cepele a mece to chce cvik sadu kamenu a cas. Takto nabrousenym
> nozem se v pohode oholite (odzkouseno) a vazne neni duvod jej
> brousit vice nez jednou denne a to i kdyz se clovek zivi jako kuchar v restauraci.


> Tom

>>Nedaji. (dobre) Noze zapadni provenience maji tvrdost cca 56-58 HRC a
> ocilka cca 58-60 HRC. Japonske noze z ne-nerezavejici oceli maji 62-64
> HRC, jsou tedy tvrdsi nez ocilka.
> Bud by jste si musel vyrobit specialni ocilku o prislusne tvrdosti,
> coz neni zase az tak velky problem. Staci zakalit kousek kulatiny z
> HSS materialu (19 830 a pod). Nebo pouzit ocilku keramickou - bezne
> komercne dostupna. Na male noziky je dobry i horak ze sodikove
> vybojky - korund.
> A nebo se pridrzet japonske tradice, neb odpovida vlastnosti
> techto nozu. Kdyz prijde japonskej kuchar rano do prace, prvni vec
> kterou udela je ze sedne a soustredene brousi noze na jemnem brusnem
> kameni. Pokud v teto dobe vypukne valka, nebo prijde zemetreseni, tak
> ho to nezajima. On proste pul hodiny brousi noze. Pak s nimy cely den
> pracuje bez dalsiho osetrovani. To je rozdil oproti kuchari zapadnimu,
> ktery obtahuje noze 3 krat za pul hodiny, ale pokazde mu to zabere tal
> 30 sekund.
> Chce to ovsem poridit sadu vhodnych kamenu. Levnejsi jsou synteticke
> treba http://www.naniwa-kenma.co.jp/trade/sharpening_stones.html, cena
> cca 30 - 150 US$ za kus. Cti dbali japonec si obsem poridi kamen
> prirodni, o velikosti cca 10*20*40 cm za kteri zaplati vic nez za
> nove auto. Dodrzovat tradice je holt drahej spas.


> S pozdravem Pavel
>   mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz

> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list@list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list




More information about the Hw-list mailing list