Sklokeramicka varna deska, novy sporak, IN?

Jaroslav Lukesh lukesh@seznam.cz
Úterý Srpen 4 19:05:27 CEST 2009


Ono je to jedno, ale je nutné, aby to mělo nějaké magnetizační ztráty. Kdyby 
to bylo ideálně magneticky vodivé, tak v tom nic neuvaříte. Takže zlatá 
střední cesta, neferomagmetický materiál nic neuvaří, stejně tak špičkový 
feromagnetický, téměř bezztrátový materiál, taky nic moc neuvaří.

U mikrovlnky jde o ohřev vířivými proudy potravy. Tedy jde o přímé působení 
na jídlo. Vzhledem k tomu, že se nejedná o živou hmotu, tak rozštěpení 
některých molekul, nutných k zachování života ohřívané potravy, není 
podstatné. Ovšem mohou vzniknout sloučeniny, které za normálních okolností 
vznikají velmi dlouho a při normálním vaření nevzniknou. Tedy používat 
mikrovlnku pouze na ohřev a nikoli na vaření.

U indukčního sporáku se ohřívá magneticky vodivý materiál svými 
magnetizačními ztrátami a jen částečně vířivými proudy. Rozptyl střídavého 
magnetického pole do jídla v hrnci moc veliký nebude. Takže je to skoro jako 
vařit na plynu.


----- Original Message ----- 
From: "APA" <navrhpcb@gmail.com>


Ad hrnce - takze kdyz dno je magneticke, tak je to v pohode anebo se
jeste rozlisuje mene a vice magneticke? :-)

Co se tyka indukcniho efektu, neznam exaktne princip, ale neni mozne,
ze magnetismus pak ovlivnuje to jidlo? :-) Nesmejte se, o
neskodlivosti solarek, GSM a dalsich mikrovln se toho namluvilo hodne
a skutecne dopady teprve pomaloucku vyplouvaji na povrch.




Další informace o konferenci Hw-list