Sklokeramicka varna deska, novy sporak, IN?
Jaroslav Lukesh
lukesh@seznam.cz
Úterý Srpen 4 19:05:27 CEST 2009
Ono je to jedno, ale je nutné, aby to mělo nějaké magnetizační ztráty. Kdyby
to bylo ideálně magneticky vodivé, tak v tom nic neuvaříte. Takže zlatá
střední cesta, neferomagmetický materiál nic neuvaří, stejně tak špičkový
feromagnetický, téměř bezztrátový materiál, taky nic moc neuvaří.
U mikrovlnky jde o ohřev vířivými proudy potravy. Tedy jde o přímé působení
na jídlo. Vzhledem k tomu, že se nejedná o živou hmotu, tak rozštěpení
některých molekul, nutných k zachování života ohřívané potravy, není
podstatné. Ovšem mohou vzniknout sloučeniny, které za normálních okolností
vznikají velmi dlouho a při normálním vaření nevzniknou. Tedy používat
mikrovlnku pouze na ohřev a nikoli na vaření.
U indukčního sporáku se ohřívá magneticky vodivý materiál svými
magnetizačními ztrátami a jen částečně vířivými proudy. Rozptyl střídavého
magnetického pole do jídla v hrnci moc veliký nebude. Takže je to skoro jako
vařit na plynu.
----- Original Message -----
From: "APA" <navrhpcb@gmail.com>
Ad hrnce - takze kdyz dno je magneticke, tak je to v pohode anebo se
jeste rozlisuje mene a vice magneticke? :-)
Co se tyka indukcniho efektu, neznam exaktne princip, ale neni mozne,
ze magnetismus pak ovlivnuje to jidlo? :-) Nesmejte se, o
neskodlivosti solarek, GSM a dalsich mikrovln se toho namluvilo hodne
a skutecne dopady teprve pomaloucku vyplouvaji na povrch.
Další informace o konferenci Hw-list