RE:Kalkulacka na vypocet odporoveho delice pro LM317?

k.novo k.novo@seznam.cz
Úterý Červen 10 23:57:05 CEST 2008


No prave ze zavadime :-) , porod, porod a porod.

Libovolne velkou hodnotu odporu pouzit nelze, jednak musite dodrzet podminku min velikosti Iadj typicky 50uA a pak pri velkych hodnotach R2 zacne mit i takto maly proud vliv na vystupni napeti, pricemz Iadj je sice typicky 50, ale muze byt az 100uA.
Dalsi vec je presnost odporu, kde statisticky rozptyl nepresnosti v dane odporove rade ma vliv na presnost delice, respektive ΔVref. Celkem se da spocitat jakou max velikost R2 muzeme pouzit, pri pouziti odporu o dane presnosti , danem IAdj tak, aby VOut odpovidalo pozadovane presnosti.

Delame to jako asi kazdy, vybereme nejake dva odpory tak aby se napeti co nejvice blizilo pozadovanemu a proud delicem byl zanedatelny a pritom s dostatecnou rezervou. Nicmene kdyz pak spolu s dokumentaci musite dodat i nejake statisticke opicarny popisujici mezni stavy tak se zacnete zajimat zda neni nejaky kalkulator, ktery by to umel spocitat. kdyz nic nenajdu tak si ho v tom Excelu napisu sam, ale dodnes si pamatuji jak jsem dva dny plodil program na analyzu optimalniho tepelneho odporu konstrukce, abych treti den na netu nasel o rad promakanejsi programek pro vypocet tehoz. :-)



>Kdyz minimalni odber zajisti napajene zarizeni tak prece muzu v delici
pouzit libovolnou (velkou) hodnotu. Prece nepotrebujete program na
takto jednoducha rozhodnuti.
To tech zdroju s LMken navrhujete 200 denne a kazdej pro jiny napeti
nebo zrovna zavadite ISO9000 ?

S pozdravem Pavel
  mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz




Další informace o konferenci Hw-list