Ohrev TUV za 90 tisic

AZe aze na seznam.cz
Sobota Červen 1 19:45:17 CEST 2024


Dívám se, nebyla to revize, ale Protokol o nastavení invertoru, kde není co nastavovat a má německý Certificate.... .a musel být podepsaný mnou a RT. Chtěl to tuším EON, řešilo se to přes Brno. Bylo mi už trapné s tím chodit za revizákem. Když otevřu ty 2 šanony lejster, dělá se mi špatně a jsem rád, že je to za mnou.

Ohledně toho ohřevu TUV jsem oslovil Energetického poradce, který dotaci řešil. M.j. odpovídá:
“Dobrý den.Instalační firma vydává Zprávu o instalaci OZE, kde uvádí oprávněnou osobu, instalované panely a jejich výkon, typ ochrany proti opaření, celkové napění připojeného stringu FV panelů apod.
Dle Závazných pokynů: Na instalované zařízení bude vyhotovena revizní zpráva dle Nařízení vlády NV 190/2022 Sb., o vyhrazených technických elektrických zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti a to i v případech, kdy instalace nepodléhá revizi dle výše uvedeného nařízení. O této kontrole bude vypracována zpráva revizním technikem s příslušným oprávněním. (Většinou asi zajišťuje ta firma.)” Pozoruhodná je ta poslední věta. To je Energetický specialista, poradce M-ekis.
Děkuji. Komu takovou zprávu vydá? Nainstalované elektrické zařízení zapojil a “předal” anonymní vodoinstalatér bez výchozí revize, podstrčil jí k podpisu papír nadpisem Protokol o předání fotovoltaického ohřevu TUV s tím, že „Objednatel svým podpisem stvrzuje, že dílo bylo předáno kompletní a bez závad.” Tam je razítko a podpis nečitelný, vše je popsáno v příloze. To je u těchto instalací běžné? Žádná ochrana proti opaření tam není, syn se jí včera málem opařil. Napětí stringu je v provozu 170V, takže výkon nebude nikdy vyšší než 940W, má být 75%, to je 1500W (topné těleso je 2000W) (pozn. sem: víme, co by s tím šlo udělat, jen zkouším, myslím, že s elektrikou není kámoš), to je v rozporu se Závaznými pokyny. Další rozpor je, že se to nepřepíná automaticky. To je opět v rozporu se Závaznými pokyny. 

Zatím nic dalšího. Je sobota. 

aze






From: Petr Labaj 
Sent: Saturday, June 01, 2024 3:56 PM
To: hw-list na list.hw.cz 
Subject: Re: Ohrev TUV za 90 tisic

Musím někde validně zjistit, jaké minimum informací musí být součástí.
Informace z elektrika.cz se nedají brát vážně. Tam když se zeptáte, jak vyměnit žárovku, tak dostanete 5 odpovědí typu "proboha do toho se nepouštějte, okamžitě povolejte odborníky a následně proveďte revizi celého objektu".
Já chci takového revizního technika, o jakém se mluví v tom Vámi nakopírovaném textu, který trpí tím běžným omylem.

Přijde mi úchylné, aby někde byla uvedená výrobní čísla komponent. To když mi kroupy rozbijí panel a dám tam jiný stejný ale s jiným výrobním číslem, tak už revize nebude platit? Nebo bych ji měl nechat udělat znovu, že jsem dobře zacvakl konektor?
Ten panel je nacvaknutý na konektoru. Není to o moc jiné než ten televizor, který dokonce visí na více konektorech (kromě napájejí ještě anténa).
Totéž u baterek, které člověk doplňuje, případně mění v případě poruchy.

Já netvrdím, že to tak není, protože to nevím.
Jen říkám, že mi to připadá nesmyslné.
Pokud chce uživatel podrobné zkoumání shody instalace s projektem, tak prosím, ať si to nechá udělat. Ale ne ať do toho nutí všechny v okamžiku, kdy to nemá vliv na bezpečnost.

Mimochodem který ouřada chtěl revizi měniče? A čím tu žádost doložil?

Díky.
PL

*********************


Dne 1.6.2024 v 0:38 AZE napsal(a):

  Mám u své FVE v RZ vše podrobně, typy FV panelů, napětí, výkon, typ měniče, jeho výrobní číslo atd.. Dokonce pak ouřada ještě chtěl RZ k samotnému měniči, ač má platný certifikát pro EU a prohlášení o shodě. Tak jsem úředního šimla nakrmil.
  O obsahu RZ se dohadují sami revizáci na odborných portálech o elektrice.
  Z www.elektrika.cz:
  Revize FVE
  “Před samotnou revizí je potřeba nastudovat PD, manuály a návody výrobců prvků FVE. V těchto podkladech jsou vždy uvedeny postupy a požadavky pro montáž. Při revizi elektro je běžným omylem revizních techniků, že je součástí jejich revize pouze elektrická bezpečnost.”

  PD ani manuály k přístrojům nebyly nastudovány, neboť nebyly u revize k dispozici. Ani typ střídače není nikde uveden, natož výrobní číslo. Odpor zemní smyčky nebylo možno měřit, ani zkontrolovat uzemnění, neboť ani jedno neexistuje. 

  Zato už majitelka dostala výzvu k doplacení částky na 90.000.

  aze


  From: Petr Labaj 
  Sent: Friday, May 31, 2024 9:41 PM
  To: hw-list na list.hw.cz 
  Subject: Re: Ohrev TUV za 90 tisic

  Předem říkám, že to nevím a jenom teoretizuji.
  Ale mám zato, že role revizáka je zkoumat bezpečnost dané instalace. Nikoli její obsah.
  Takže jaký je tam střídač a jaké panely podle mě není jeho starost. Maximálně by mohl zkontrolovat, že mají CE a u FVE připojené do gridu jestli plní křivky omezování výkonu na základě přepětí, ujeté frekvence a povelů z HDO.

  Měl by asi změřit odpor zemní smyčky, zkontrolovat jestli je uzemněno co má být uzemněno a jestli je jištění OK.
  Ale že by řešil typy přístrojů a panelů?

  PL

  ********************


  Dne 31.5.2024 v 20:30 AZe napsal(a):

    Na malé FVE není stavební povolení potřeba. Vycházím jen z toho, že revizní technik by měl posuzovat skutečný stav se stavem v projektu, tedy nejen bezpečnost. Typ panelů, typ měniče.... jak ví, že tam má být právě toto co tam je? To samé nějaké kontrolní orgány. Takže si něco jako projekt a schema zapojení musí existovat.
    aze




--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20240601/1719473c/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list