IPv6

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Úterý Červenec 9 15:23:31 CEST 2024


Je legrační, jak IPv6 posuzujete z pohledu nějakého malého IoT zařízení, které má potřebu přenášet pár bajtů za den. On je to ale protokol, který přenáší po celém světě řádově PB/s a světe div se, velmi dobře funguje 😊
Jestli je ve světě TCP/IP něco dílem "dábla", tak je to RFC1918 o privátních adresách. Kdyby tahle katastrofa nepřišla, už dávno by vše jelo bezvýhradně na IPv6, nikdo by si nemyslel nesmysly typu, že ho NAT ochrání a měli bychom výrazně méně starostí. Bohužel privátní adresy do dneška drží IPv4 při skomírajícím životě, čehož se drží bussines, který si říká "dokud to ještě funguje, proč bychom investovali do něčeho nového" a tak zůstáváme v téhle agónii. 
Obrovská výhoda ale je, že všechno jsou to doporučení, takže pokud máte pocit, že všechno, co ta "parta zlitých gurů" vymyslela je špatně, je na čase s pár odborníky uspořádat pořádný večírek a pustit se do psaní nového RFCčka, které náš internetový svět konečně spasí 😊

Hodně zdaru!

Jakub Šerých
  
-----Original Message-----
From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Petr Labaj
Sent: Tuesday, July 9, 2024 12:32 AM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: IPv6

Můj názor: IPv6 je nástroj od ďábla.
Podle mě to vzniklo nějak tak, že se IP guruové děsně zlili na nějakém bezva večírku. A vyhlásili sázku, jak to nejkomplikovaněji vyřešit problém nedostatku adres.

Podle mě mělo vzniknout něco jako IP verze 4.5.
IPv4 sice mělo své slabiny, ale celý svět se s nimi naučil velmi dobře žít. A kromě nedostatku adres snad žádný jiný zásadní problém neměl.
Tak to IPv4.5 by mělo jen 2 změny - jednu vlajku, která by říkala, že se jedná o IPv4.5 (třeba v poli TOS). No a pak dvě 16-bit (případně možná 32-bit, i když to by bylo asi zbytečné) rozšíření IP adresy.
To rozšíření by se přidělilo jednotlivým státům buď podle počtu obyvatel, případně ještě podle dalšího kritéria, třeba v současnosti provozovaných IP adres.
Takže třeba Česko by dostalo řekněme 80 segmentů, každý o délce celého současného adresového prostoru 32-bit.
Segment 0 by zůstal nevyužitý pro zajištění kompatibility se současným IPv4.

Bylo by to tak jednoduché, že věřím, že nejpozději do 2 měsíců by to měly implementované i všechny čínské krabičky.
O nějakých Windows nebo Linuxu samozřejmě vůbec nehovořím.

Pokud by snad někdo chtěl protiargumentovat, že IPv6 je naopak špica a hrozná bomba, tak nechť si uvědomí, jak dlouho je tlačeno na trh.
A jaké problémy s tím stále jsou.
Schválně kolik lidí tady z konference (tedy technicky nadprůměrně vzdělaný vzorek populace) zná všechna zákoutí IPv6. Nebo aspoň ta základní.
Kdežto IPv4.5 se myslím dá pochopit do 2 minut.
A implementovat do několika člověkodní práce.

IP adresy v číselném tvaru by se pak textově mohly zapisovat například ve tvaru: CZ075:212.71.158.245 (nebo samozřejmě i čistě číselně 175.68:212.71.158.245.

PL
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list na list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list