IPv6

d.petr d.petr na post.cz
Úterý Červenec 9 13:47:37 CEST 2024


	Diskuse IPv4 vs. IPv6 se velmi podobají diskusím politickým, proto moc zabředávat nebudu. Ale - nikdy neříkej *nejde to*, protože by se mohl najít někdo, kdo to neví, a udělat to. No ačkoliv, dneska asi ne, na prosazení protokolu IPvX už určitě nestačí jen napsat RFC, i kdyby ta verze X byla nejlepší.
	A jinak já si zrovna myslím, že všechny ty různé ... platformy daleko snáze implmentují IPv4, než IPv6, a když už IPv6, tak bude velmi ořezané (pokud ty platformy nebudou hodně výkonné).
	A i Pavel Satrapa ve své knize o IPv6 píše:
-- citace --
Mimo jiné se podařilo otupit ostří největšího nože na krku IPv4 – nedostatku adres. Začalo se
používat beztřídní adresování CIDR, zpřísnila se kritéria pro přidělování síťových adres a byly
zavedeny mechanismy pro překlad adres (NAT, viz níže).
Tím IPv6 přišlo o svou hlavní hnací sílu a jeho nasazení se začalo odkládat. Aby se dokázalo pro-
sadit do praxe, musí nabídnout nějaké zásadní výhody. Ovšem všechny jeho lákavé vlastnosti byly
mezitím implementovány i pro IPv4. Pravda, ne vždy tak elegantně a zdaleka ne každá implemen-
tace je podporuje, ale principiálně jsou k dispozici.
-- konec citace --
	Ono by tedy opravdu zřejmě stačilo zvětšit rozsah a případně zavést nějaká globální pravidla přidělování a svět by byl spokojen.
P.


Jan 'yanek' Bortl napsal(a) dne 09. 07. 24 v 10:41:
> Se zaujetím čtu zdejší diskuzi, krom těch stále stejných a špatných nápadů, kdy se "jenom něco někde přiohne"... stačí jednoduchá věc, přijďte s funkční, škálovatelnou a kompatibilní implementací v současném světe (na naprosto libovolné dostupné platformě - arduino, linux, bsd, mac, papír). Napište k tomu RFC draft a to přece docela stačí.
> 
> Poradím vám: Je to úplně zbytečné, *nejde to* a mimo to máme tu už pár desítek let docela dobře standardizovaný, lepší a hlavně funkční protokol ... nečekaně právě IPv6. Nic jiného na stole ani v dohledu prostě není. Během té implementace by se totiž zjistilo, že spoustu věcí se prostě snadno nevyřeší, protože v opravdovém světě, jsou různé FPGA a ASIC platformy, které nikdo jen tak neohne. Tam je totiž zakopaný ten ďábel v detailech a proč to vlastně má IPv6 udělané tak jak to dnes má specifikováno *. Pokud by někoho zajímalo víc, stačí si projít časté diskuze třeba na serveru root.cz od různých "šílenců", kteří bohužel rovněž neviděli IP sítě dál než ve svém obýváku. Jestli na tom kdokoliv chce pálit čas, tak s chutí do toho, ale lépe by každopádně udělal, kdyby ten čas věnoval studiu IPv6.
> 
> Spíše mě ale zajímá, co přesně vám na IPv6 vadí? Proč se toho bojíte? Proč přesně je to nástroj ďábla? Něco jiného než například https://ipv6bingo.com/
> Něčemu nerozumíte, něco nechápete?
> 
> Disclaimer: Dělám s IPv6 už zhruba 25 let, tedy celý profesní život. Implementace ve firmách/úřadech, kde jsem působil naprosto *vždycky* vázla jen a jen na politické vůli. Nikoliv primárně na té technické. Tam je téměř vše do nějaké míry vyřešeno - stačí chtít. Jen bohužel spousta manažerů přemýšlí v IPv4-souvislostech a podle toho to občas vypadá. Přijde mi to jako nějaké české specifikum, stejně jako úplně zbytečné a nepřátelské postoje k BEV (ano, to taky vlastním).
> 
> *) To však neznamená, že je všecko sluníčkové, ano, pár nehezkých nedomyšleností vzniklo a hodně z nich už i napravilo.
> 
> 
> Dne 09. 07. 24 v 0:32 Petr Labaj napsal(a):
>> Můj názor: IPv6 je nástroj od ďábla.
>> Podle mě to vzniklo nějak tak, že se IP guruové děsně zlili na nějakém bezva večírku. A vyhlásili sázku, jak to nejkomplikovaněji vyřešit problém nedostatku adres.
>>
>> Podle mě mělo vzniknout něco jako IP verze 4.5.
>> IPv4 sice mělo své slabiny, ale celý svět se s nimi naučil velmi dobře žít. A kromě nedostatku adres snad žádný jiný zásadní problém neměl.
>> Tak to IPv4.5 by mělo jen 2 změny - jednu vlajku, která by říkala, že se jedná o IPv4.5 (třeba v poli TOS). No a pak dvě 16-bit (případně možná 32-bit, i když to by bylo asi zbytečné) rozšíření IP adresy.
>> To rozšíření by se přidělilo jednotlivým státům buď podle počtu obyvatel, případně ještě podle dalšího kritéria, třeba v současnosti provozovaných IP adres.
>> Takže třeba Česko by dostalo řekněme 80 segmentů, každý o délce celého současného adresového prostoru 32-bit.
>> Segment 0 by zůstal nevyužitý pro zajištění kompatibility se současným IPv4.
>>
>> Bylo by to tak jednoduché, že věřím, že nejpozději do 2 měsíců by to měly implementované i všechny čínské krabičky.
>> O nějakých Windows nebo Linuxu samozřejmě vůbec nehovořím.
>>
>> Pokud by snad někdo chtěl protiargumentovat, že IPv6 je naopak špica a hrozná bomba, tak nechť si uvědomí, jak dlouho je tlačeno na trh.
>> A jaké problémy s tím stále jsou.
>> Schválně kolik lidí tady z konference (tedy technicky nadprůměrně vzdělaný vzorek populace) zná všechna zákoutí IPv6. Nebo aspoň ta základní.
>> Kdežto IPv4.5 se myslím dá pochopit do 2 minut.
>> A implementovat do několika člověkodní práce.
>>
>> IP adresy v číselném tvaru by se pak textově mohly zapisovat například ve tvaru: CZ075:212.71.158.245 (nebo samozřejmě i čistě číselně 175.68:212.71.158.245.
>>
>> PL
>>



Další informace o konferenci Hw-list