Re: Muze byt proud N vodicem vyssí nez proud fazi?

d.petr d.petr na post.cz
Úterý Listopad 29 20:15:36 CET 2022


Pavel Kadečka napsal(a) dne 29. 11. 22 v 15:09:
> út 29. 11. 2022 v 12:26 odesílatel d.petr <d.petr na post.cz <mailto:d.petr na post.cz>> napsal:
> 
>     > na starý kolena jsem se dozvěděl, že v 3f soustavě proud procházející N vodičem může být vyšší než proud, který prochází fázovým vodičem.
>     > ...
>     > Jenže s ne-odporovou zátěží tam vstupují harmonické a v krajním případě může proud být i 3x vyšší.
>     > ...
>     > Co by se stalo, kdyby tam ten N-vodič nebyl?
> 
>     Cha! No, to by mohlo být zajímavé. Podle mě, kdyby byla jen v jedné fázi zářivka a ve zbývajících odpor (a N nezapojen), tak by do těch odporů ta zářivka svoji 3. harmonickou trochu určitě prostrkala. Ale jiný, než harmonický, průběh na odporu znamená, že nemá harmonické buzení, tzn. napětí společného bodu by nebyla trvalá 0, ten společný bod by se "trochu mrskal". Otázka, jak moc, nechce se mi to teď detailně řešit (ač je to možná triviální). A když se zapojí do všech fází zářivky, společný bod bude řádit ještě víc. A co pak udělají ty zářivky generující 3. harmonickou, když nebudou mít harmonické napájení - no to ví asi jen ten, kdo si to proměří. :-)
> 
> 
> Uvažoval bych jen symetrickou zátěž, ale tu ne-odporovou, tzn. zářivky nebo servery, jako v tom videu. Pořád mi to hlava nebere, aby po N tekl nějaký proud, musí tam být rozdíl napětí.
> 
> (Když to bude v různých fázích namíchané zářivky / odpory, bude to posouvat ten umělý střed a budou tam i jiná napětí než 230V.)

Ale podle mě se právě bude posouvat ten umělý střed i v případě, že budou ve všech fázích zářivky.
PM


Další informace o konferenci Hw-list