vykonove bistabilni rele

ok2mtm ok2mtm na seznam.cz
Středa Červen 15 21:43:46 CEST 2022


A co tam nechat oboje – pojistku jako pojistku a ten jistič s vyrážecí cívkou místo navrhovaného relé, ale jako rozpínací. Přece jenom ty jističe mají nějak definované parametry, co by měly rozepnout, a to včetně jističů na DC proud. Vyrážecí cívka je tam jako doplněk, takže se dá poskládat, co je potřeba.

Teda podobnej princip, jako použití jističe místo vypínače pro zařízení, které se musí občas vypínat, protože jistič je levnější a podstatně dostupnější než vypínač na DIN lištu. A jištění by tam stejně muselo být.

U toho relé bych měl trošku problém s pohyblivým kontaktem a jeho připojením – většinou je tam kousek licny, i kdy bývá celkem velkého průřezu. A dále bych měl obavu z dlouhodobé koroze kontaktů – jaké napětí to má vlastně zkratovat?

 

Tomáš OK2MTM

 

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Vláďa Anděl
Sent: Wednesday, June 15, 2022 10:25 AM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: vykonove bistabilni rele

 

To by bylo dobré, jen pokud by to dokázalo rozepnout DC s velkou indukčností v sérii. Pro mě je snažší celý obvod zkratovat a čekat na přerušení pojistky. To jistič nedokáže.

 

Anděl

 

Dne 15.6.2022 v 6:50 Tomáš Mádr napsal(a):

A co jistič s vyrážecí cívkou, třeba rovnou místo té pojistky? 

Tomáš OK2MTM 

 

Dne 15. 6. 2022 1:41 napsal uživatel Vláďa Anděl  <mailto:vaelektronik na vaelektronik.cz> <vaelektronik na vaelektronik.cz>:

Dobrý den,

nevíte někdo čistě náhodou, jestli je někde sehnatelné výkonové bistabilní relé? Potřebuju, aby po sepnutí a patřičném nárůstu proudu (jeho časový průběh je náhodný od 0 po stovky ampér) došlo k přerušení pojistky 100A aR (rychlá pro polovodiče). Pri tom nevadí, když se kontakty spečou a relé bude jen na jedno použití. Myslím že stačí, kdyby relé mělo jmenovitý proud 50A. 

Co se stalo - vyhořela mi po 5 letech provozu polarizovaná drenáž a vymýšlím, jak tomu do budoucna zabránit. 

Co to je a jak to funguje: https://vaelektronik.cz/epd160rd.html

jedná se o zařízení, které chrání potrubí v zemi, co se křižuje s kolejema s DC trakcí, proti účinkům bludných proudů. Napěťový úbytek, který vyvolá trakční proud (cca jednotky KA) na odporu kolejí + posilovacího vedení, přes svod kolejí proti zemi způsobí proud z kolejí do země a posune v oblasti desítek až stovek metrů potenciál země až o jednotky voltů. Koleje mají mít proti zemi max. 70V, ale už jsme naměřili po dobu pár vteřin i 200V. Pokud tam prochází potrubí a koleje jsou zrovna proti zemi záporné, je záporná i zem a potrubí je proti zemi kladné, železo se elektrolyticky rozpouští. Protože koleje jsou zápornější než okolní zem, stačí přes regulaci z kolejí zavádět do potrubí proud, který ho drží na zápornějším potenciálu, než má okolní zem. Dřív se tam dávala jen dioda bez regulace a teklo tam někdy i 200-400A (na potrubí bylo až -10V). Což není dobré ani pro koleje (zvyšuje to jejich korozi), ani pro potrubí (na povrchu vzniká elektrolýzou vodík a od něj železo křehne). Polarizovaná drenáž proud zreguluje na cca desítky A, aby na potrubí bylo asi -1,5V.

Takže je tam DC proud, napětí naprázdno dostatečné pro udržení oblouku a v sérii drenážní tlumivka 16,5 mH/100A (váží asi 120 kg), aby to neovlivňovalo zabezpečovačku. Když tam chytí oblouk, hoří dokud tam něco je.

https://vaelektronik.cz/fotky/poj.jpg  celkový pohled, údržbáři tam dali pomalou pojistku 160A gG, aby nevylítla :-(

https://vaelektronik.cz/fotky/DSC06274.JPG spodní deska (funguje jako dioda s nízkým úbytkem), z laminátu po celé ploše zůstala jen skelná tkanina. Tranzistory jsem neměřil :-) ale nemají upálené nožičky.

https://vaelektronik.cz/fotky/modul_REG1.JPG  regulátor proudu ze spodní strany - tam byla řada pěti 20W odporů

https://vaelektronik.cz/fotky/modul_REG.JPG  regulátor po oloupání tišťáku z tranzistorů

https://vaelektronik.cz/fotky/kabelaz.jpg propojky pod plechem

Celé zařízení je napájené z lithiové 9V baterie a bere 2 uA. Až když tam teče proud a regulátor ho začne omezovat, udělá si to napětí pro větráky, případně pro dobíjení baterky pro dálkové sledování. Takže spíš by se mi líbilo udržovat nabitý kondenzátor, který by impulzem relé přepnul. 

Nevíte někdo o takovém relátku?

Anděl

 

 





_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz <http://www.HW.cz> 
Hw-list na list.hw.cz <mailto:Hw-list na list.hw.cz> 
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list

 

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20220615/98a33e50/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list