Re: myčka BOSCH zavada, typ, navod ?

Petr Labaj labaj na volny.cz
Sobota Červenec 23 22:35:21 CEST 2022


Pod tohle bych se taky podepsal.
Myčku i auto.
A u té ceny případných oprava auta - myslím, že sumárně ročně jsem pořád 
dost hluboko pod cenou jedné "kvalifikované značkové" kontroly (ani ne 
opravy) ve značkovém servisu.

PL

*********************

Dne 23.7.2022 v 20:14 David Obdrzalek napsal(a):
> No, asi takhle. Máme doma 20+ let starou myčku, které sice bylo potřeba vyměnit desku po nějakém zkratu a předloni zazlobilo čerpadlo (ale poté, co jsem tomu zlobícímu ukázal, že už mám nové, tak ať si zlobeni dobře rozmyslí, jinak prostě poletí, už zase čerpá jak zamlada), ale jinak meje snadno a dobře všechno, co dostane.
> V práci máme rok a půl starou, která je sice suprekológišúspornápřítulnádyzajnováatdatd, ale talíře ani hrnky nedomeje a nedosuší, ať se snažíme jak chceme. A to se tam nevaří, takže hrnce a pekáče nejsou, jen hrnky od kafe a talíře od jídla ohřátého v mikrovlnce (ta je teda taky kapitola sama pro sebe). Čili s tím "+líp to meje" rozhodně nesouhlasím. Dále funkce typu wifi ovládání u přístroje, který stejně musím ručně nakrmit, mi smysl nedává, nebo animace na displeji a písnička po ukončení cyklu...  proč jako?
>
> Podle mě přístroj, který má sice menší spotřebu vody a elektřiny, ale jehož pořízení mě stojí víc, než oprava stávajícího a navic mycí /prací cyklus trvá déle a nádobí /prádlo je hůř umyté /vyprané, prostě není rozumné pořizovat. Kdyby aspoň jeho primární funkce byla kvalitnější, než u toho současného. Ale i tak se obávám, že po započtení amortizace nového přístroje by návratnost vysoce přesáhla dobu, než se zase objeví nový, samozřejmě "společensky potřebnější" model. Nemluvě o životnosti, která těžko bude delší než krátká (jinak by to nebylo v souladu s tím trvalým rozvojem, co z něj mám bejt nadšeně, ale ve skutečnosti mě to stojí peníze navíc a zvýšenou ekologickou stopu kvůli výrobě nového a likvidaci starého).
>
> Obdobně s auty. Mám staré, které má sice spotřebu cca 8.6l/100km když nejezdím po Praze (tam i přes 10), ale aby se mi vyplatilo koupit nové, muselo by mít spotřebu silně zápornou, aby to se započítáním pořizovací ceny nebyla ekonomická kravina. Ale tohle pořád jezdí, a i když potřebuje tu a tam nějakou opravu, tak jejich kumulativni součet stále ani zdaleka nedosahuje ceny nového auta.
>
> Neříkám, že nové vynálezy jsou špatně, ale spotřební společnost to podle mě s těma "nezbytnejma" novinkama poslední dobou  přehání.
>
> D. O.
>



Další informace o konferenci Hw-list