teplota sucheho ladu v krabici
Miroslav Mraz
mrazik na volny.cz
Pondělí Prosinec 12 13:43:29 CET 2022
Podle fázového diagramu je teplota v tt. oblasti velmi silně závislá na
tlaku. Nejlepší je udělat si trojný bod - podle
https://webbook.nist.gov/cgi/cbook.cgi?ID=C124389&Mask=4
je pak teplota 216.58 K s nejistotou 0.008 K, což lze využít na
kalibraci teploměru (to se dělá i s obyčejnou vodou 273,16 K).
Není to zase taková věda - stačí 0.5l petka od Pepsi (větší vybuchne),
nasypeme do půlky suchý led, chvíli necháme odstát, aby CO2 vytlačil
vzduch a uzavřeme. Pak počkáme, až zrníčka trochu roztají a je to. Nesmí
to roztát úplně. Bacha - má to tlak 0.5 MPa.
Před pár léty měli kluci bufet v kempu a prodávali kuličkovou zmrzlinu,
která chodila od výrobce zabalená v polystyrénové krabici se suchým
ledem. Takže na pokusy toho bylo dost, v létě bylo horko a tak jsme
zkoušeli dosáhnout i kritického bodu. Tam už je tlak 7.3 MPa, většina
petek vybuchla, ale jedna to ku podivu vydržela. Pomohl až odstřel
vzduchovkou.
Mrazík
On 12. 12. 22 12:14, Pavel Hudeček wrote:
> Prodejci zpravidla uvádějí -79, -78,8, nebo -78,5 °C.
> Asi to bude záviset na tlaku vzduchu a čistotě CO2.
>
> PH
>
Další informace o konferenci Hw-list