audio signály Bosh

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Neděle Září 26 08:53:15 CEST 2021


Dobrý den všem,
Jeden zákazník používá nějaké starší systémy Bosh pro (mimo jiné) digitální přenos zvuku (nemá zájem o veřejné probírání co je to konkrétně*). A chtěl by ze signálu získávat nějaké pomocné informace.

Nevíme ale, co je tam za způsob přenosu dat.

Běhá tam nějakej obdélníkovej signál. Začíná vždy asi 8 cyklů 5,12 MHz (zařízení obsahují krystal 10,24). Dál jsou v signálu hrany mezi kterými je rozestup s časem dle těch základních 5,12 MHz, to je většinou, pak 1,5 a 2násobek toho základního času. Někdy je prodloužena jen jedna půlvlna, někdy 2.

Celý signál se přenáší přes kondenzátory, je třístavový, na začátku je vždy z 0,5 na 1, nebo na 0 jeden pulz poloviční délky. Pak je polarita celého signálu buď jedna, nebo opačná (nejmenší bloky jsou často stejné a liší se jen tím že půlka jich má opačnou polaritu).

Jednou za 32 ms je nějaký kraťoučký blok a kousek za ním se občas objevuje delší. Pak jsou audio bloky, ty chodí každé 2 ms, mají pevnou časovou délku, která nezávisí na počtu hran. Podle počtu zapnutých mikrofonů přibývají využité audio timesloty.

V opačném směru běží kontinuální datový tok, není zřejmé kde začíná. Nejstarší zařízení obsahovaly „milion“ posuvných registrů, je možné, že se v tom opakuje celá sekvence se stavem všech LEDek, signálem, kterým se krmí 2řádkovej displej, co se má ozývat z repráčku, … a tohle všechno pro všechna připojená zařízení.

Je to technologie snad z 90. let.

Následují záznamy udělané při pískání telefonem do mikrofonu. Trojúhelník asi 2,7 kHz. Použit nějaký levný USB LA, samplováno 200 MHz.

Tady je začátek audio bloku jako obrázek. Ten „půlpulz“ na začátku jsem domaloval, je to jinak z LA.
https://dejvice.cz/edison/tmp/bosh-aud-zac.png

Tady jeden audio blok (txt délka, hodnota):
https://dejvice.cz/edison/tmp/bosh-a1.txt

A tady celá 1 sekunda, je tam i ten opačnej kanál:
https://dejvice.cz/edison/tmp/bosh-1s.txt

Věděl by někdo, co je to zač? Nás tam matou ty 3 délky a taky malý podíl těch základních.

*Podrobnosti a vtipné historky kdyžtak na listovici.

Díky,
PH
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20210926/a8172ed1/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list