[OT] odvapneni kavovaru
David Obdrzalek
David.Obdrzalek na mff.cuni.cz
Sobota Březen 27 08:42:36 CET 2021
Nedavno jsem si jen tak ze zajmu z webu stahnul technicky list odvapnovace, ktery
prisel s novym kavovarem, protoze v navodu ke kavovaru psali, ze se to nesmi
odvapnovat nicim jinym, nez timhle jejich (C) (R) (TM), ktery stoji asi 300 Kc za
baleni 250ml na jedno cisteni.
V technickem listu bylo uvedeno slozeni kys. citronova <25%, kys. mlecna <10%,
voda(*), pri cisteni se rozredi 250ml pripravku cca dvema litry vody.
Uz dlouhe roky odvapnuji kyselinou citronovou, kupovanou na vahu, cenu si
nepamatuju, ale bylo to urcite pod 100/kg. Vzhledem k pomeru cen za pripravek v
pekne krabicce a kyselinu citronovou v igelitaku nemam problem s ozelenim pekne
krabicky.
D.O.
(*) Tohle me teda taky drasa. S timhle zadanim by mohli prodavat i cistou vodu - vic
nez 25% kyseliny tam nebude, takze je vsechno v poradku.
On 26 Mar 2021 at 18:45, Jaroslav Buchta wrote:
> Mozna se to tu uz kdysi resilo, jakou beznou chemikalii na to pouzit?
> Kupovat specialni pripravky par deci za 300 se mi opravdu nechce, je to
> automat nijakeho luxusu, pred 5 lety stal asi 8kKc. Napadla me kyselina
> citronova? Jakou koncentraci? Puvodni pripravek se redil asi 1:10
>
> V globusu jeste nedavno meli asi pul litru za 100, to se jeste dalo ale
> ted to nemohu najit.
Další informace o konferenci Hw-list