[OT] odvapneni kavovaru

David Obdrzalek David.Obdrzalek na mff.cuni.cz
Sobota Březen 27 08:42:36 CET 2021


Nedavno jsem si jen tak ze zajmu z webu stahnul technicky list odvapnovace, ktery 
prisel s novym kavovarem, protoze v navodu ke kavovaru psali, ze se to nesmi 
odvapnovat nicim jinym, nez timhle jejich (C) (R) (TM), ktery stoji asi 300 Kc za 
baleni 250ml na jedno cisteni. 
V technickem listu bylo uvedeno slozeni kys. citronova <25%, kys. mlecna <10%, 
voda(*), pri cisteni se rozredi 250ml pripravku cca dvema litry vody.

Uz dlouhe roky odvapnuji kyselinou citronovou, kupovanou na vahu, cenu si 
nepamatuju, ale bylo to urcite pod 100/kg. Vzhledem k pomeru cen za pripravek v 
pekne krabicce a kyselinu citronovou v igelitaku nemam problem s ozelenim pekne 
krabicky.

D.O.

(*) Tohle me teda taky drasa. S timhle zadanim by mohli prodavat i cistou vodu - vic 
nez 25% kyseliny tam nebude, takze je vsechno v poradku.

On 26 Mar 2021 at 18:45, Jaroslav Buchta wrote:
> Mozna se to tu uz kdysi resilo, jakou beznou chemikalii na to pouzit? 
> Kupovat specialni pripravky par deci za 300 se mi opravdu nechce, je to 
> automat nijakeho luxusu, pred 5 lety stal asi 8kKc. Napadla me kyselina 
> citronova? Jakou koncentraci? Puvodni pripravek se redil asi 1:10
> 
> V globusu jeste nedavno meli asi pul litru za 100, to se jeste dalo ale 
> ted to nemohu najit.




Další informace o konferenci Hw-list