polyswitch - napeti

JAROSLAV LUKEŠ lsh na wo.cz
Středa Únor 3 04:59:43 CET 2021


Je to dané PŘESNĚ výkonem vyzářeným z pouzdra.
  
 Ta pojistka po vypnutí a obnovení má několikrát větší odpor, než v dlouhodobě ustáleném klidovém stavu.
  
 Použít ji jako srážecí ve zdroji - neříkám, že to nejde, ale opravdu na mikro proudy, ale to už je jedno, na kolik mA to je (50 nebo 500 myslím), protože tím půl až jedním W vyhřáté pouzdro prostě víc nedá než ten půl až 1W na tom pouzdře, tedy pokud je tam třeba 24V ať se to dobře počítá, bude na zátěži 0,1W což už je na leccos použitelné (pro 5V to ale bude 20mW). Jenže napájený obvod musí umět pochytat desetinu vteřiny velkého proudu (10A), na což musí být dimenzovaná ta (24V) zenerka nebo transil. Prostě je to hodně pomalá pojistka, má velký klidový odpor. A druhá věc je, že pak takový proud není stabilní a velmi kolísá, tudíž ovod nemůže počítat s tím že by napětí bylo stálé = využitelný výkon je ještě menší.
  
 Odešlo to proto, že než ta vteřina uplynula, došlo k takovému přetížení PTC, že prostě shořel a s ním i ten transil a kdeco pak - důvod viz druhý odstavec.
  
 Jinak je to dobrý nápad, ale pojistka by tam musela být ještě tavná vybraná tak, aby neodešel hned ten transil. Já bych tam dal raději srážecí kond + malý odpor, ale uznávám, PPTC je menší a pro kalkulačkový výkon to stačí.
  
 
-------- Původní zpráva -------
Od: Libor <xlibor na tiscali.cz>
Komu: hw-list na list.hw.cz
Předmět: Re: polyswitch - napeti
Datum: 01.02.2021 07:30
 
| Ano, je to tak.Teď jsem našel v datasheetu Littlefuse: V max = Maximum voltage device can withstand without damage at rated current (I max)Takže je to dané spíše vyzářeným výkonem konkrétního pouzdra. Ano je to prakticky PTC . Takže by to nějaké krátké špičky mělo přežít.Jinak se dají běžně koupit i na stovky voltů, ale logicky na celkem malé proudy.LiborDne 01.02.2021 v 5:58 Jaroslav Buchta napsal(a):> No vzhledem k tomu, ze se jedna casto o napeti desitek i jednotek V > tak to bude spis zalezet na tom, o kolik je schopna soucastka zvetsit > svuj odpor, aby U*I pri zkratu dalo vykon, ktery nezpusobi jeji > destrukci.> Jestli to dobre chapu, tak je to v podstate PTC se strmou > charakteristikou.>> Dne 31.01.2021 v 23:06 Libor napsal(a):>> Podle mě je to max. napětí, které se může na pojistce objevit, bude >> to souviset s izolačními vzdálenostmi a průrazném napětí. Pokud je >> pojistka v bežném vodivém stavu, těžko se tam dá takové napětí >> dosáhnout.>> Libor>> Dne 31.01.2021 v 21:35 tomas mainzer napsal(a):>>> Dobry den,>>> mam dotaz ohledne uvedeneho napeti u polyswitche - je to max.napeti>>> ktere se muze objevit na transilu a nebo je to jen maximalni napeti v>>> beznem provoznim stavu (tj. je z toho vyloucen stav nadproudu a stav>>> kdy je polyswitch "uzavren"). Zatim jsem vzdy vychazel z prvniho>>> predpokladu, ale nedokazi to najit nikde napsane/popsane. Diky. TM.>>> _______________________________________________>>> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz>>> Hw-list na list.hw.cz>>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list>>>>>> _______________________________________________>> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz>> Hw-list na list.hw.cz>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list>>> _______________________________________________> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz> Hw-list na list.hw.cz> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list_______________________________________________HW-list mailing list - sponsored by www.HW.czHw-list na list.hw.czhttp://listhw.cz/mailman/listinfo/hw-list
 --- http://klikni1.tiscali.cz
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20210203/3c9468b2/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list