RE: OT Jak předpokládáte další křivku COVIDU ?

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Sobota Duben 10 14:55:14 CEST 2021


Pár poznámek, bez návaznosti k příspěvku na který „reaguji“:

1. Roznašeči. Ne každej nakaženej je stejně nebezpečnej. Nedávno na Oslovi referovali o kvantintatvním měření, ze kterého vyšlo, že pár % nakažených emituje většinu virů. A je úplně jedno, zda s příznakama/bez, těžkej/lehkej. Prostě loterie.

Takže máte nakaženýho v domácnosti a ostatní nic. To může být většinová zkušenost. A totéž ve škole. Pak se nakazí roznašeč a aniž by měl příznaky, nakazí první den 10 lidí cestou do práce, další v práci, cestou z práce, v obchodě, všechny doma, … prostě dožene průměrné R za ty co neroznášej.

2. Reinfekce. Asi 1 promile se může reinfikovat. Bohužel ale máme i mutace. Jihoafrická má skóre poněkud vyšší a Brazilská nakazí klidně desítky %, nebo snad většinu. Bolsonaro je … takže měli promořenost blízkou 100%. Po vzniku týhle mutace nová epidemie, navíc smrtelnější, protože z těch co měli předtím těžší průběh se stala riziková skupina – ještě se nezotavili.

Naštěstí to zatím vypadá, že očkování na to funguje líp než přirozená imunita. Je to nejspíš dáno tím, že živej virus získávání imunity mate jak to jen jde (což je taky důvodem následných problémů autimunitního charakteru a tedy i smrtnosti). Vakcína se nebrání, takže imunitní systém má větší šance správně okoukat na čem záleží.

Tady lze zejména vkládat velký naděje do budoucího výzkumu RNA, případně čistě umělých vakcín, který při vhodném složení můžou cílit na ty věci, který virus nutně potřebuje.

3. Očkování. Z Izraele je vidět, že zjevně funguje. Jen se do toho musí jít pořádně. Žádný caviky, očkovat může i brigádník bez lékařského vzdělání. Když se k tomu přidá certifikát kdo už jo a kdo ještě ne, život se z velké části vrátil k normálu (Novinky dnes). Tady v očkování dělaj bordel, s certifikáty se otálí, protože je to nespravedlivé, blabla.

Nemám sice rád Rusáky ani Zemana, ale zde bych byl pro přístup „Všechny dostupné vakcíny sem – hned“. Že není pořádnej certifikát? Rusáci jsou sice … ale ne tak velký, aby do světa pustili něco, co jim udělá ostudu. Na Slovensku teď sice zjistili odlišnost v šaržích z jiné továrny, ale podle mě to s velkou pravděpodobností bude něco ve stylu, že z 10 běžně používaných stabilizačních přísad vybrali jinou a tudíž je to jedno, ale dá se okolo toho udělat humbuk. Čili jestliže existuje zákonnej mechanizmus, výjimka od MZ, je extra kokotina ho nevyužít. Jednak to může zachraňovat životy. Čím dřív, tím víc. A taky lockdowny stojej strašně moc. Jen ten „neoficiální upgrade“ spočívající v tom, že socky co by chodily do práce za každou cenu, musej doma hlídat děti, prý stojí milardy denně(jsem včera čet, ale už nevím kde). V tomhle světle je nákup vakcín za hodně miliard levná investice a politika by měla jít z cesty. Nezanedbatelnej přínos taky je, že se tím dobrovolně bude chtít očkovat část populace, která západním vakcínám nedůvěřuje. Takže, všechny Antisputnikáře bych posílal kázat k pozůstalejm na pohřbech…

PH

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20210410/2e8fea63/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list