RE: Re: Zkrat adaptéru

JAROSLAV LUKEŠ lsh na wo.cz
Čtvrtek Říjen 8 22:16:10 CEST 2020


Pokud dětem na pokusy, tak doporučuji to lousknout, dát tam nějakou drobnou keramiku (i větší když se vleze) a PPTC na půl ampéru.
  
 Docela dobrá zkouška kvality zdroje je ledka s roztaženýma nohama připojená za jeden pól k napájení - a trochu svítí (kupodivu záleží i na polaritě ledky, v jednom směru svítí víc). Po dotyku a ledku se rozzáří ještě mnohonásobně více.
  
 Je to proto, aby děti nezískaly nějaké falešné představy o fungování elektřiny, pak by mohly se zbytečně zabývat nefunkčním perpetuem, jako v dobách kdy se věřilo, že multimetr je přesný jako měřák od HPčka.
  
 Ještě jeden příběh z natáčení - ověřte zda unese kapacitu zátěže nad 1mF.
  
 
-------- Původní zpráva -------
Od: Pavel Kadečka <pavel.kadecka na gmail.com>

 
| Obecně u spínaných zdrojů můžou nastat různé věci:1) Zkouší naběhnout tak dlouho, dokud zkrat nezmizí, pak naskočí.2) Při zkratu zdroj vypne a zůstane vypnutý, je potřeba odpojit zdrojze zásuvky. Pak jde znova zapnout.3) Něco se tam upeče a je po zdroji.Každý tenhle adaptér má v sobě něco jiného, dost jsem jich otevřel,protože jsem použil jen destičku. Ty lepší mají v sobě nějaký chytrýIO, tam bych čekal odolnost při zkratu. Schémata třeba u Daňýka:http://danyk.cz/reverz.htmlAle jestli chcete mít jistotu, kupte si jeden, vyzkoušejte zkrat a paksi kupte zbytek.Pavel Kadečka.út 6. 10. 2020 v 13:20 odesílatel Pavel Hudecek <edizon na seznam.cz> napsal:> Dobrý den všem,>> Máte zkušenosti, co se stane při zkratu adaptéru, jako>> https://www.laskarduino.cz/napajeci-adapter-sitovy-usb-2a-5v/>> ?>> Chtěl bych to dát do krabiček co dostanou děti z kroužku na distanční pokusy.
 --- http://klikni5.tiscali.cz
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20201008/574aad71/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list