Re[2]: OT: nedělní matematické okénko

Martin Locker locker na vosrk.cz
Úterý Říjen 6 08:35:27 CEST 2020


Dobré ráno,

děkuji kolego, za vaše shrnutí. Už týden se odhodlávám, že také zasáhnu, ale vždy jsem si nakonec řekl, že nemám šťourat do vosího hnízda.
Jen bych chtěl připomenout, že podle matematických pravidel, zápisu matematických výrazů v programování i zdravého rozumu, měla dotyčná paní učitelka pravdu. To, že to někomu na kalkulačce dává jiný výsledek, není žádný důkaz (když většinou je problém mezi židlí a klávesnicí). Právě naopak, tvrzení, že to říká gůgl nebo to spočítala kalkulačka ukazuje, že dotyčný o věci vůbec nepřemýšlí. A bohužel takto vychováváme novu generaci. Samozřejmě školství není ideální, ale daleko větší problém je ve společnosti a rodinách. Společnost nechce lidi, kteří budou přemýšlet (chce stádo, které bude nakupovat). A moderní technika typu mobil tomu ideálně nahrává. Nic se neučte, vše si můžete najít. A krásné tvrzení pro rozvoj školství, "naučte děti přemýšlet, ale nic po nich nechtějte":-( Obávám se,
že běžné lidi, pokud je nedonutíte, tak sami od sebe se učit (přemýšlet) nezačnou.

S přáním pevného zdraví
Martin Locker

----- Původní zpráva -----
Odesilatel: Šerých Jakub (Serych na panska.cz)
Datum: 06/10/2020 08:20
Příjemce: HW-news (hw-list na list.hw.cz)
Předmět: RE: OT: nedělní matematické okénko

Matika je hnusná pro toho, kdo se ji odmítá učit. V okamžiku, kdy se člověk naučí pár základních pravidel - a zrovna priority operátorů a práce s nimi je skutečně fundus - tak ho začne bavit a připadá mu naopak nádherná.
Takže za mě jsou to zcela správné příklady, a kdyby jich učitelé děti nadrilovaly desítky až stovky (ne jen jeden osamělý v domácím úkolu), nemuseli bychom tady vést tuto týdenní diskusi :-)
Jenže dnešní generaci musí hlavně všechno bavit a padat samo z předražených učebnic, kde je více nesmyslných obrázků než látky, přímo do hlavy. Jinak je vše špatně a paňčelky se nejraději kopou do pozadí. Jsem zvědav, kdy tato móda vstoupí třeba do sportu. Těším se na soutěže sportovců, kteří vůbec netrénovali, protože je to nebavilo a neměli to rádi, ale např. simulátor fotbalu na jejich mobilu je nesmírně bavil. :-)))    

Jakub Šerých

-----Original Message-----
From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Petr Labaj
Sent: Monday, October 5, 2020 11:35 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: OT: nedělní matematické okénko

Pančelku by to to chtělo kopnou do pozadí s poznámkou, že má naučit děti  používat matematiku v praxi a mít ji rádo.
Ne řešit chytáky. To nenaučí děti matiku, ale spíš je to naučí za vším hledat nějaký podraz. A že je matika hnusná.

PL
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list



Další informace o konferenci Hw-list