RE: ještě KICAD

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Sobota Květen 16 12:40:21 CEST 2020


Já mezitím používal i Menthor, Formicu, DipTrace a Altium, tak mi to zas tak hrozný nepřišlo:-)

Na tutoriály nekoukám, u těch bych se vztekal mnohem víc. Nesnáším, když musím 10 minut čumět na video, kde je skrytá jednosekundová užitečná informace. V textu bych ji do 10 sekund našel. Jedna z věcí, co mi na Kicadu vaděj, je, že nemá dodělanej help.

Hlavní pro mě bylo, že předchozí verze Kicadu jsem z mnoha důvodů považoval za nepoužitelné (např. neexistence nástroje via) a pak už se konečně použitelnost dostavila.

PH

Od: Jan Půhoný
Kidcad je pro děcka, vy chcete KiCad. 

Jinak na youtube jsou pěkné tutoriály. Já se s tím za cca 2 dny a hlasiteho kleni jakž takž naučil. Po 15 ti letech s eaglem to bylo utrpení. Ale dá se.


Ještě tohle mi v začátku pomohlo: http://www.kicad.wbs.cz/

JP

Dne pá 15. 5. 2020 6:27 odp. uživatel Jan Kuba <honza.kuba na gmail.com> napsal:
Všem děkuji za poznatky, poznámky a zkušenosti o používání Kidcadu ( versus eagle ) . Jsou to cenné informace, které člověk nikde nenajde.
Takže  na Kidcad asi také přejdu a opustím Eagle.
Vypadá to, že si určitě polepším. :-)
Ale přiznám se, že se mi do toho moc nechce... ta vidina nekonečného zkoušení  a tápání  při seznamování s novým sw ( obecně) mě irituje.

po 4. 5. 2020 v 13:51 odesílatel Michal Grunt <michal.grunt na gmail.com> napsal:
Nedávno jsem se tu na ctrl-c a ctrl-c ptal a bylo mi sděleno, že v nové verzi by to jiz mělo fungovat (zkopírovat cast schématu bez nutnosti vkládat vse třeba přes tom soubor). Ale ještě jsem to nezkoušel (mám starší verzi a ještě jsem neupgradoval).

Jinak i když nejsem zrovna reprezentativní vzorek tak ja jsem používal Eagle 4.16 (asi) na příležitostne malování a přechod na Kicad jsem také dlouho odkládal. Ale když už jsem se k tomu dokopal tak se mi s ním pracuje lepe nez s Eagle (i když to byla hodně stará verze a je možné, že se tam plno věcí zlepšilo... ale třeba ta nutnost vědět u kreslení schema jaké pouzdro použít co se tu tak pise tak to se nezměnilo a dost mi to vadilo).

Dne po 4. 5. 2020 12:44 uživatel Pavel Hudecek <edizon na seznam.cz> napsal:
Ještě přidám pár poznámek: Už roky jsem po Kicadu pokukoval, ale vždycky jsem narazil na něco, co ho činilo nepoužitelným. Poslední takový problém byl, když neuměl normálně dělat prokovy. Od doby co je umí, ho používám. Vytvářet účet u Autodesku jsem taky nechtěl.
 
- Nejde si předpřipravit kombinaci sch značky a několika variant pouzder.
- Značka přímo obsahuje čísla nohou.
+ Sch značka může mít 2 varianty. To částečně řeší předchozí problém, takže třeba mám značku MOSFETu s variantou pro SOT23 a pro DPAK. Ale neřeší to třeba 8nohý lin. stabilizátor, tam je kombinací víc než 2.
- Při updatu se občas změní knihovny způsobem, že dříve přiřazená pouzdra již nefungují. Většinu pouzder proto před prvním použitím kopíruji do své knihovny a poupravím (obvykle jen zesílím silkscreen čáry na 0,2).
- V editoru knihoven se nedají editovat tvary, manipuluje se jen s jednotlivými čarami (natáhnout 4 do sebe vložené obdélníky znamená posunout najednou 4 čáry a potom jednotlivě dotáhnout 8 navazujících zpět k nim).
+ Vytvoření desky je o dost rychlejší, než v Eaglu.
- Redesign již hotové je naopak mnohem horší.
+ Podobnost s Altiem, takže na něj pak v nějaké dobře platící firmě, člověk nekouká jako tele na nový vrata.
+ Velmi dobré generování BOMu, které si lze upravit k obrazu svému. Dá se doinstalovat i interaktiv BOM, který ukazuje kde se nachází vybrané součástky. Super pro ruční osaz.
+ Hromadná editace parametrů součástek.
+ U součástek lze mít mnoho různých údajů. Default je datasheet, já obvykle přidávám link na nákup a různé pomocné informace, jako Vcc, Vref, nebo k čemu je která varianta značky.
+ Textový formát. Když to nejde jinak, pomůže „najít a nahradit“.
- Nejde nijak kopírovat části schemat mezi sebou. Jedině vložit celé schema do nového, ale nezapomenout před tím svoje sch posunout mimo, aby se nesmíchaly. Tohle je velmi otravné. Eagle to sice neuměl mezi instancemi programu, ale šlo kopírovat aspoň v rámci přepínání mezi projekty. Budu si muset nastudovat, jak předělat Ctrl+C a V, aby používaly tmp soubor. To by značně zvýšilo užitnou hodnotu.
 
PH
 
 
Od: Petr Zapadlo
já jsem přechod učinil pár roků zpět. Hlavním důvodem pro mě byl akvizice Cadsoftu do rukou Autodesku. Najednou jsem musel mít aktivní účet na Autodesku abych měl nárok na nekomerční eagle  což byla poslední  kapka.
Tahle bych asi shrnul moje zkušenosti:
- Eagle má úplně jinou logiku ovládání, v něm jsem zadával rukou zkratky příkazů a myší prováděl například routování, KiCad to má přes klávesové zkratky a je to prostě po přechodu nezvyk.  Navíc eagle má routování  udělané lépe, posuny a úpravy naroutovaných spojů jsou v eagle snadnější. Jiná logika ovládání bude to, co vám bude ze začátku nejvíce vadit.
+ Kicadu nemám  žádné omezení na velikost desky  a v poslední době jsem toho využil
+ Knihovny,  jsou snadněji k nalezení na netu, uživatelská základna KiCadu je bohatější,  v Eagle byly knihovny občas dost pofiderní. Jiná logika knihoven (oddělené knihovny symbolů a pouzder) umožňuje věci, které v  Eagle šli blbě - například zvětšení velikosti padů.  Tam jsem musel buď najít jinou knihovnu a nebo přemalovat originál knihovnu.  V eagle knihovnách byly občas pady hodně malé a nevhodné pro ruční pájení. V KiCadu jen změním pouzdro.  Tohle mi vyhovuje více. Tvorba vlastních knihoven je snadná a výrazně se neliší od Egle (s respektováním jiné logiky)
- správa aktivních knihoven. Než jsem pochopil jak přesně  jsou knihovny organizovány a že součástí Kicadu je hodně knihoven, ale jen některé jsou aktivní pro použití. Dialogy pro výběr aktivních knihoven jsou (byly) dost zavádějící. To se v posledních verzích zlepšilo (a nebo jsem si taky zvykl)
+ nestalo se mi u KiCadu, že bych neotevřel svůj starší soubor a nebo podklad nalezený na Inetu. U Eagle tohle bylo běžné a to dokonce i u vlastních projektů. Od okamžiku kdy se objevila free verze Eagle, tak jsem ji používal, přesto jsem některé projekty z této doby nebyl schopen už v pozdější otevřít.
Každopádně jsem rád, že jsem se ke změně dokopal, ale prvních pár plošňáků byl otevřený boj a nadával jsem u toho jak špaček.
Petr
 
 
Dne 03. 05. 20 v 22:56 Jan Kuba napsal(a):
Já se trochu mimo téma přiživím a zeptám. V poslední době většina lidí tvoří PS v Kidcadu. 
 Já jsem asi zaspal dobu a dělám v Eaglu i když pravda těch plošňáků moc nenasekám.
 Jsou nějaké zajímavé důvody, proč Eagle nepoužívat a tvořit v Kidcadu?
Zajímal by mne názor hlavně těch, co v Eagle dělali a na Kidcad přešli.
Když jsem tady poslední dobou četl různé dotazy  jak v Kidcadu to či ono udělat/namalovat, tak mě docela děsí se zase učit
něco nového.  

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20200516/af94357b/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list