Otoceni rotace univerzalniho motoru

Pavel Kadečka pavel.kadecka na gmail.com
Pondělí Březen 30 08:39:00 CEST 2020


Jak se to dělá u vrtaček? Tam přece měníte směr otáčení.

P.K.

ne 29. 3. 2020 v 20:55 odesílatel Vláďa Anděl
<vaelektronik na vaelektronik.cz> napsal:
>
> Ano, reakce kotvy je vzájemné působení mg pole kotvy a statoru. Statorové pole se reakcí kotvy deformuje a tím se posouvá bod optimální komutace (mezi sousedními lamelami je nulové indukované napětí). Ale reakce kotvy je závislá na proudu, takže u velkých DC motorů se dává vinutí pro kompenzaci reakce kotvy do série s kotvou. U malých se to zjednodušuje na nastavení nějakého kompromisního pevného úhlu.
> Ale tohle platí pro DC motory. Nevím, jak jsou na tom komutátorové AC motory, jestli tam nebude navíc vlivem ztrát v železe problém s fázovým posunem mezi proudem a mg. polem?
> Anděl
>
> Dne 29.03.2020 v 20:38 Glajc Pavel napsal(a):
>
> Problém se asi jmenuje reakce kotvy. Jsou uhlíky přesně kolmo ke statoru? Dá se natáčet poloha uhlíku proti statoru? Nedá se pootočit statorem?
> Pokud lze s uhlíky natáčet je třeba je nastavit tak, aby co nejméně jiskřily.
> U střídavých komutátorových motorů se právě kvůli většímu jiskření natáčí uhlíky proti směru otáčení. Teorii po mně nechtějte, jedná se o jakési transformační poměry mezi kotvou a statorem. Já jsem spíše praktik. Možná, že je to i tím, že uhlíky mají trochu vůli a potřebují si sednout. Sbrousil bych je nepatrně do skoro špičky po celé šířce a nechal je zaběhat při nižším napětí. Třeba při 24V.
> pg


Další informace o konferenci Hw-list