[MECH:] Jak merit pri soustruzeni
Jiří Nesvacil
nesvacil na posys.eu
Pondělí Duben 6 09:23:03 CEST 2020
Nedá se říci obecně ... . Do tvrdého materiálu pojedete ostrou kudlou s
malou šponou. Následně si třeba uděláte přípravek na stopkovou frézku
místo nože.
Jirka
Dne 05.04.2020 v 23:39 Pavel Kutina napsal(a):
> Perfektní popis, tohle je přesně to, co jsem přesně potřeboval - jako
> samouk jsem na něco málo přišel, bohužel tedy i na to, že malá špona
> se ubírá podstatně blbějc, než větší, takže stáhnout průměr o desetinu
> už dá někdy docela práci... (Z čehož vyplývá, že se budu muset časem
> taky naučit brousit nože :) Zjevně to chce přemýšlet víc dopředu a
> trochu si to "zažít", ale to je přesně to, co v těch učebnicích není a
> bude to chtít kapku praxe.
>
> Díky moc.
>
> Pavel Kutina
>
>
> ----- Original Message ----- From: Aleš Procháska
> To: HW-news
> Sent: Sunday, April 05, 2020 10:55 PM
> Subject: Re: [MECH:] Jak merit pri soustruzeni
>
>
> Začnu technickou - nedělí se dvěma, soustruhy (kromě vyloženě
> historických) mají bubínek na příčném suportu označený v milimetrech
> na průměr (čili dělení obstará soustruh sám).
>
>
> Pro stáčení na nějaký průměr platí, že poslední dvě špony mají být
> stejné. Dejme tomu mám polotovar průměru 40 a potřebuju ho na konci
> stočit na 30.00 (ta poslední nula je u hobby soustruhu už iluze, ale
> pro ilustraci ji tam nechám) v délce 20. Nastavím si doraz necelých 20
> mm od konce, nastavím příčný suport (tj. soustružený průměr) nějak na
> hrubo, klidně od oka (číslo na bubínku si musím zapamatovat nebo jej
> vynulovat), a jedním směrem (k obrobku) - je tam dost velká hystereze
> (ve strojařině vůle, mladý tomu říkají backlash) a stočím to poprvé.
> Odjedu kousek nožem (musí to být víc než velikost vůle) a vrátím se
> suportem doprava. Změřím průměr i hloubku, tu zkoriguju, zpravidla
> nožovým suportem. Dejme tomu, že průměr vyšel 39 a můj soustruh
> zvládne ubírat po dvou mm. Postupně tedy zmenšuji na 37, 35, 33, 31,
> stále při tom měřím. Teď přijde to pravidlo dvou stejných "špon"
> (=vrstev ubraného materiálu). Poslední průměr je třeba 30.80, takže
> uberu 0.40 a osoustružím. Změřím a vyjde mi 30.38. Uberu 0.38 (nebo
> spíš 0.36) a jedu načisto. Dělá se to proto, že odpružení je různé
> podle hloubky záběru i podle aktuálního průměru a tímto ho zkoriguju.
> Druhá věc je, že se nedá brát nepatrná špona, vždycky se musí "něco"
> zabrat. To něco je dané geometrií nože, na VBD to bývá napsané na
> krabičce jako jeden ze základních údajů.
>
>
> Samozřejmě to má spoustu modifikací. Třeba některé materiály (plasty)
> nepoškodí nůž když jen tak šolichá povrch, tak se dá vrátit bez
> odjíždění nožem od obrobku. Ten sice poškrábe povrch, ale průměr se
> změřit dá a při soustružení na hrubo to nevadí a je to přesnější.
> Ostrý nůž (VBD na hliník) zvládne brát i setiny, pak se poslední dvě
> špony i vrací strojním posuvem bez odjíždění nožem.
>
>
> Bohužel to nebývá nikde popsané, zkušenost z fabrik se vytratila, CNC
> fungují jinak, tak se tyhle věci předávají už jen lidovou slovesností :-)
>
>
> Aleš Procháska
>
>
>
>
>
>
> Jde mi o to, ze potrebuju stocit neco na prumer s presnosti dejme tomu do
> peti setin. Jak na to? Najedu do materialu, stocim si to na nejaky cisty
> prumer (bez nerovnosti, souose), vyjedu, veymu supleru, zmerim, kolik
> to ma,
> odectu, kolik potrebuj, to vydelim dvema a vyjde mi, o kolik tam jeste
> musim
> zajet.
>
>
>
>
> _______________________________________________
> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>
Další informace o konferenci Hw-list