NAS help

AZe aze na seznam.cz
Neděle Květen 5 12:06:13 CEST 2019


No to je otázka, mám podobný problém. Už jsem vyhrabal starší dvoudiskové NASy Synology a vidím to tak, že v nich bude záloha zálohy, ne RAID, dal bych je jako JBOD anebo, snad by to bylo ještě bezpečnější, jen samostatné HDD připojit přes USB a na ně zazálohovat potřebné, fotky a videa a to, co se nemá ztratit. A na NASu Zyxel nechat buď 4x 3TB RAID5 nebo jen 2x RAID1, pokud to jde.
aze


From: Jindroush 
Sent: Sunday, May 05, 2019 11:27 AM
To: HW-news 
Subject: Re: NAS help

Dobry den,
jak se zalohuje 22TB? ;-) (velikost mojeho vetsiho NASu) To si ma clovek zase poridit paskovou jednotku? :)

Obecne to povazuji dost za problem a neumim ho uspokojive resit, ted to mam takto:
1) Z pc zalohuji 100% veci na NAS, ktery je fyzicky pod stolem.
2) Z pc zalohuji fotky, skeny dokumentu a zdrojovy kod na NAS, ktery je u pribuznych - hluboce neduveruji 'cloudu'
3) Existuji veci, ktere jsou jen v jedne kopii na jednom volume v NASu - jsou to velke veci, ktere se teoreticky daji nekde najit na internetech, za vynalozeni nenulove namahy.

V kazdem pripade vsechno toto je reseno 'rucne', tj. neexistuje jeden zalohovaci system, ktery by umel udelat vzajemny management verzi tech souboru, vymysleni 'zalohovacich cilu', pocet kopii dat, jejich verzionovani, retenci apod. (Pro zalohovani pouzivam Macrium Reflect, pro kopie do cloudu Synology Drive).

PS: Minule scipnul HW synology, stacilo prehodit disky do novejsiho 4 bay modelu a rovnou ten novy pochopil, ze to je ze starsiho modelu a provedl petiminutovy update sys partice a fungovalo to na prvni dobrou bez ztraty kyticky. Disky ve vsech NASech uz chciply postupne vsechny (vymenuju je hned pri prvnim naznaku problemu, kupuji vzdy od ruznych prodejcu z ruznych serii, RAID5).

J.

On 05.05.2019 10:51, Michal Grunt wrote:

  S jednim Zyxelem NAS (4 diskovy, mozna i 540) jsme také měli takove divne problémy. Rozpadalo se pole (2 disky zrcadlo), po obnoveni pole to chvilku vydrzelo, ale za nejaky cas se zase rozpadlo. Disky v poradku v logu NASu nic, žádný problem. Vyřešila to az reklamace u Apollo servisu. Sice tam taky žádný problem nenasli, ale vyměnili nam to za jiny kus (novy) a od té doby je klid. Presto, ze je to NAS, který clovek porizuje, aby na tom data vydržela tak od té doby na to moc nespoléhám a i to je nutne zálohovat… (uz jenom z duvodu sifrovacich viru). Něco podobného se nam stalo i se Synology. Je to jenom HW a záloha je nutna i v těchto případech (treba na USB disk, aby bylo v nouzi alespon neco). Pak muze clovek klidněji spat a mit pocit, ze udělal maximum co v danych podmínkách slo.

   

  Od: AZe
  Odesláno:neděle 5. května 2019 9:30
  Komu: HW-news
  Předmět: NAS help

   

  Zdravím. NAS Zyxel 540, RAID5, 4 disky WD30EFRX . Přejmě po výpadku sítě nastaly problémy s připojením, resp. s přístupem.

  NAS se v síti najde, přes NAS Starter Utility se najdou sdílené složky admin/music/photo/video. Dají se i otevřít, jsou v nich adresáře a soubory, ale ty nejdou číst ani kopírovat. Někdy se naopak objeví stav okna “Složka je prázdná”. Po jednom úspěšném přihlášení přes webové rozhraní se objevila hláška “Pole RAID je v degradovaném stavu” s doporučením provést jako Správce opravu. 

  NAS je v režimu  “Stav snížené výkonnosti” s obrázkem a popisem, že podezřelým je disk č. 3 a s možností opravy svazku. To jsem provedl, ale nic se nezměnilo, nicméně jsem objednal nový disk.

  Nové otevření webové stránky ukazuje už jen varování “Stav snížené výkonnosti” bez nabídky opravy. 

  Okno “Pevný disk” pak u 3 disků píše RAID5, u podezřelého č.3  “disk rychlé zálohy”.

  Jaký postup zvolit?  Nemáte s podobným jevem zkušenosti? Jako první krok asi osadit nový disk. Nerad bych přišel o data.

  Může být zrada v samotném NASu. Co se stane, kdyby se disky přendaly do jiného stejného NASu? 

  aze

   


   

_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


-- 
Jindroush mailto:jindroush na seznam.cz

--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20190505/2132ef08/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list