Zajimavost - komercne dostupne atomove hodiny

Tomas Urbanek turbyho na me.com
Pondělí Březen 11 15:01:34 CET 2019


Podle ceho soudis, ze ten rubidiovy normal nefunguje??? 

Dik
T

11. 3. 2019 v 13:03, Miroslav Mraz <mrazik na volny.cz>:

> Nepřipadá mi to jako fake. Už se to tu kdysi probíralo. Rubidiový normál lze koupit od 160$, bohužel ta rubidiová část v tom bývá vadná. Ale protože je tím jen dolaďovaný dost dobrý XO (OCXO nebo něco podobného), většinou nemáte šanci poznat, že to vlastně nefunguje.
> To SA.45s je poměrně staré - používá rubidiovou část vyráběnou MEMS technologií. Vyvinuto to bylo někdy kolem 2004 pro vojenské účely, do komerce se to dostalo v roce 2011 s předpokládanou cenou kolem 1000$. Dnešní modely se dají koupit kolem 5000$, zřejmě je vysoká poptávka. Platíte vlastně hlavně za tu miniaturizaci, ty větší a nenažranější moduly jsou o něco levnější
> https://cz.mouser.com/Search/Refine?Keyword=rubidium&Ns=Pricing|0&FS=True
> 
> Dá se koupit ledaco, třeba NIST nabízí kvantový napěťový normál za zhruba 1/4 M$, ale asi k tomu budete potřebovat ještě ten časový normál. Dneska mají optický, který udělá chybu 1s za dobu větší než je celé trvání vesmíru a pracuje se na jaderném, v ultrafialové části spektra, který bude ještě přesnější.
> 
> Mrazík
> 
> Dne 11. 03. 19 v 12:27 Tomas Urbanek napsal(a):
>> Nijak jsem to nezkoumal jestli je to jen marketingovy fake nebo ne. Cena je mimo realitu. Ale bohuzel ne vzdy je gnss mozne pouzit.
>> T
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list



Další informace o konferenci Hw-list