Akumulatory (bylo rekalmace baterie)

Pavel Hudeček edizon na seznam.cz
Pátek Září 19 18:50:48 CEST 2014


S akumulátory se to má všeobecně takto:

1. Mají nějakou cykickou životnost. Kapacita klesá s každým cyklem nabití/vybití a to tím rychleji, čím hlubší je vybití. Pro plné cykly je to 100-1000 dle typu akumulátoru, běžné Li-Ion mají kolem 300. Pokud využíváme 80, 70, nebo 60 % noinální kapacity, dosáhneme mnohonásobku nominální cyklické životnosti. 

2. Časovou životnost. V průběhu času klesá kapacita a roste vnitřní odpor. Rychlost závisí na teplotě. Tato životnost bývá několik let až desítky let. Běžné Li-Ion mají 5-10.

3. Udržování v plně nabitém stavu způsobuje rychlejší nárůst odporu, než plyne z časové životnosti. Občasné hluboké, nejlépe úplné vybití tento problém eliminuje. Stejný vliv má pomalé nabíjení i vybíjení. Baterka prostě "zleniví". V době NiCd se tomu říkalo "paměťový efekt".

Závěr je, že:

a) Když někdo zařízení nechává vždy stále nabité, po nějakém čase zjistí, že se při práci z baterie (když už to konečně chce použít) po chvíli vypne, že je jako už vybité, ale nabíječka zas řekne, že je nabité. Baterka prostě zlenivěla a vnitřní odpor vzrostl k nepoužitelnosti. Typické pro lidi, co si koupí NTB a používají ho jako stolní PC.

b) Když někdo zařízení každý večer nabije a přes den z velké části vybije, po nějakém čase je kapacita malá. Typické pro mobily dětí, které si na tom celý den pouštějí multimediální věci, dokud není vybito. Stejné je to i s bateriemi v modelech letadel (přece byste nelítali 5 minut, když můžete lítat 15).

c) Když někdo zařízení běžně udržuje nabité a moc nevybíjí, avšak občas ho vybije pořádně, vydrží baterie "záhadně dlouho" jako nová.

Tento popis platí pro všechny běžné typy aku, jako Li-Ion, Li-Pol, LiFePO, NiCd, NiMH, Pb, ... s určitými rozdíly v konkrétních parametrech a významností 1/2/3.

PH


Další informace o konferenci Hw-list