znizenie hlasitosti audiosystemu

Cihak na dkv.cd.cz Cihak na dkv.cd.cz
Středa Září 3 13:19:52 CEST 2014


Tam se řešily 2 různé případy. V jednom případě chtěl dát dělič před zesilovač a v druhém za zesilovač.

	Martin.

-----Original Message-----
From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Martin Záruba
Sent: Wednesday, September 03, 2014 12:05 PM
To: HW-news
Subject: Re: znizenie hlasitosti audiosystemu


Teda s vlivem změny impedance na kmitočtovou charakteristiku samozřejmě souhlasím, ale jak by se mu mohl zvětšit šum, když vlastní šum zesilovače se také zeslabí v poměru děliče. To by se přece stalo jen kdyby dal dělič na vstup zesilovače a ne před reproduktor? Martin Záruba
----- Original Message -----
From: <Cihak na dkv.cd.cz>
To: <hw-list na list.hw.cz>
Sent: Wednesday, September 03, 2014 11:00 AM
Subject: RE: znizenie hlasitosti audiosystemu


No, ona je jedna věc řešit pozlacené konektory, vodiče s HIFI mědí nebo kapacitory a druhá věc je udělat věci správně.

Pokud tam vloží 20dB útlum, zvětší se mu šum o 20dB - lépe řečeno, signál se sníží o 20dB ale vlastní šum zesilovače zůstane stejný takže už nemusí být maskován užitečným signálem. Záleží na kvalitě zesilovače. Řešit šum odporů je zde nesmysl. Samozřejmě že já bych tam taky dal dělič jak mu bylo doporučováno, ale tato záležitost by měla být jasná. Lepší by bylo ale vložit odpor k regulátoru hlasitosti pokud je to možné.

Stejně tak pokud není reprosoustava buzena ze správné impedance může to výrazně změnit kmitočtovou charakteristiku výhybek a bedna která normálně hraje dobře najednou může huhlat nebo být ostrá atd... V tomto případě bych to udělal tak jak naznačoval původní tazatel - udělal bych útlumový článek který na obou stranách dodrží správnou impedanci. Vzhledem k tomu že chce nízkou hlasitost ani by nemusel používat extra velké odpory. Případně vyzkoušet ten sériový odpor a když to nebude vyhovovat dát tam útlumový článek.

Martin.



Další informace o konferenci Hw-list