RE: OT: Tramvaj vs. auto s majáky

Cihak na dkv.cd.cz Cihak na dkv.cd.cz
Pondělí Říjen 20 12:00:27 CEST 2014


Ono záleží na situaci. Nevím kdo měl podle předpisu uhnout. Ale fakt je ten, že tramvaj je kolejové vozidlo a to prostě na fleku nezastaví (navíc s lidma). Proto říkám že záleží na situaci. Kdybych byl řidič tramvaje budu se jim snažit "uhnout" i kdybych podle předpisu nemusel. Ale ono se to nemusí povést. Pokud mu tam najeli těsně před ním tak neměl šanci.

	Martin.

-----Original Message-----
From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Sull Ivan
Subject: Re: OT: Tramvaj vs. auto s majáky


Zdravim, 


logika veci rika (a mam tichy pocit, ze i nejaky ten zakon o silnicnim provozu), ze auticku s modrym majackem se ma umoznit projet.
 
dale vim, ze existuji docela prisna pravidla pouziti modreho majacku i pravdila, kterych se musi ridic takoveho vozidla ridit. 
treba musi veset, ze tramvaje jezdi po kolejich a maji delsi brzdnou drahu, ... ani autobusy nesmi blokovat, protoze by mohlo dojit ke zraneni osob zpusobenem prudkym brzdenim.
 
si pamatuju situaci, kdy hasici s majackem a klaksonkem vrazili do tramvaje. ten ridic-hasic se pak vymlouval, ze mela uhnout, kdyz mel zapnuty majak a sirenu. jenomze nedokazal pochopit, ze jaksi tramvaj z koleji nema kam uhnout ... to dela ten adrenalyn - to se obcas stava i tem asistencnim sluzbam se zlutym majackem. ti jsou taky velice casto jak nadopovani ... a trebaze mi zakon malem zakazuje takovym uhnout, zdravy rozum, logika a pud sebezachovi mne prinuti podobnym primitiveckum uhnout z cesty.
 
co si matne pamatuju z nejakeho pradavneho skoleni, dat prednost (trebaze i majacku) znamena v prvni rade neohrozit, pak,  pokud je to mozne, neomezit. nikde se nemluvi o priskocich do pole, nebo do skarpy. 
pokud si dobre pamatuju, absolutni prednost platila kdysi pro vozidla s modrym+cervenym majakem - to se ale pak v nejake dalsi vyhlasce (ci zakonu?)  zrusilo, protoze to bylo vyhradne pouzivano pro papalaske vozidla. a tak dochazelo ke kuriozni situaci, kdy sanitka s pacientem musela nabok, aby tajtrlici v kravatach mohli spechat na nejaky ten hon ...
 
:)



Další informace o konferenci Hw-list