OT na sobotu: Sůl do kuchyně se sníženým obsahem sodíku ?

Pavel Krafcik hwl na pjk.cz
Sobota Prosinec 13 11:12:43 CET 2014


Zdravím,

Míchám si NaCl s KCl sám. Ale podle mne je třeba dodržet zásadu, že by 
klasické soli (NaCl) mělo být aspoň 50%. Když je KCl víc, tak má směs 
divnou chuť. Ale to může být jen subjektivní názor.

Kdysi jsem si koupil zásobu čisté KCl zde: http://www.pentachemicals.eu 
a míchám to s koupenou solí napůl. Snad to ještě prodávají v množství 
menším než vagón, budu potřebovat dokoupit.

Pavel Krafčík

Dne 13.12.2014 v 11:02 Pavel Troller napsal(a):
> Zdravím,
>    Kdykoliv jede někdo z rodiny do UK, vždy si u něj objednám toto:
>    http://www.losalt.com
>    Jde o směs 66% KCl a 33% NaCl. Používám to v běžné kuchyni místo klasické
> NaCl a musím říct, že mi to velice vyhovuje, výrazně to mírní mé zdravotní
> problémy. Navíc bych subjektivně řekl, že KCL je ještě slanější než NaCl,
> takže stačí menší gramáž této směsi na dosažení stejného chuťového vjemu.
> Na webu lze dohledat distribuci po světě - v Evropě je k dispozici v řadě
> zemí, ČR však mezi nimi není. To lze řešit několika způsoby:
>    - obdobným produktem, který by u nás k dispozici byl
>    - zdrojem kvalitního KCl, který lze bez obav konzumovat - směs si pak
> umíchám sám
>    - dovozem originálního produktu - vidím, že by měl být k mání v Rakousku
> i Německu, ale ačkoliv jsem již manželku zaúkoloval, aby se na svých
> služebních cestách po něm podívala, zatím nebyla úspěšná.
>    Je o tázkou také, jak to bude s cenou - věřím, že i KCl v P.A. čistotě
> by nemusel být tak drahý a že by to bylo asi nejjednodušší řešení...
> Co o tom soudíte, kolegové chemici a kuchaři (kuchařina je stejně jen
> speciální obor organické chemie :-) :-) ) ?
>    Zdraví Pavel
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>


Další informace o konferenci Hw-list