Re: tolerance napětí sítě

Glajc Pavel pavel.glajc na del.cz
Pondělí Srpen 18 20:57:41 CEST 2014


Kdysi jsme dělali hlídání přepětí pro generátor snad v ostrovním režimu. Principem bylo hlídání vrcholu sinusovky v kladné i záporné půlperiodě. Výstupem byl optron, který ovládal silovou elektroniku a připnula se poměrně extrémní zátěž. Schéma bych asi našel. Tím optronem můžete klidně ovládat ten Váš MOSFET. Výhoda byla okamžitá reakce - po překročení vrcholu sinusovky. Zpoždění jen na TL431 a následném optronu. Řádově desítky us. Tuším, že to bylo dokonce třífázové.
PG


----- Původní zpráva -----
Odesilatel: "Vláďa Anděl" <vaelektronik na vaelektronik.cz>
Příjemce: konfera <hw-list na list.hw.cz>
Datum: 17.08.2014 11:04
Předmět: tolerance napětí sítě

Marně pátrám, jaké můžu očekávat max. napětí v síti. Neberu impulzní přepětí, ale hodnotu, která tam bude aspoň pár vteřin. Tolerance +-10% je v normě definovaná tak, že se měří průměry z 10 minutových intervalů a do těch +-10% se jich musí vejít 95%. To pak ale o krátkodobém kolísání neříká vůbec nic a o nějakém maximu taky né. U centrálního zdroje pro LED světla
http://vaelektronik.cz/dum/original/e7_rozvadec1.html
mám jmenovité napětí 32V, naprázdno změřené 34,6V, při +10% v síti je tam 38V. Přepěťové omezení na výstupu zdroje (zkratovací MOSFET v sérii s odporem 0,22 Ohm zatíží zdroj proudem 145A) mám nastavené na 45V, což je +30% proti jmenovitému napětí a předřadníky pro ledky jsou počítané na 50V (transil 51V, tranzistor na 80V). Nevím, jestli to takhle stačí, předpokládám že by mělo.

Anděl


_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20140818/b7127ca6/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list