RE: OT na sobotu: Žáruvzdorné lepidlo

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Sobota Říjen 12 11:54:25 CEST 2013


Problém je, že ten kroužek je podle fotky evidentně šamotový. A šamot je sice žáruvzdorný, ale to jsou tak všechny jeho kladné vlastnosti :-( Mechanicky je hrozně křehký, a tenhle vypadá i hodně drolivý. Navíc na něm skoro nic nedrží. Ale za zkoušku by to možná stálo:

1) Existuje lepidlo, které používají keramici, když se jim z nějakého výrobku třeba po prvním přežahu něco odlomí. Napatlají se obě strany, stiskne se to a nechá !!!dokonale!!! vysušit. Pak se to vypálí (čili ve Vašem případě uloží na místo a zapne se pec).   Tady najdete KUR 4 nebo Thermofix, nedokážu posoudit, které by se hodilo víc:  http://keramickecentrum.cz/katalog/pomocne-pripravky-43:1/page-1.html

2) Co na šamotu drží jako ...píp..., jsou keramické glazury. Když ženě v peci nějaká steče na šamotová plata, na kterých stojí výrobky, musí se pak výrobek z plata opatrně odsekat ostrým majzlíkem a odštipuje se to v hmotě šamotu nikoliv v hmotě glazury. Problém ovšem je, že glazury začínají téct při poměrně nízkých teplotách (od takových 800°C výše), takže při práci pece by ty spoje na tom kroužku mohly být "gumové". Záleží jak je to mechanicky namáhané.

Mimochodem, tady: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2008091502 najdete tabulku pro hrubý odhad teploty podle barvy žáru. Je to sice pro ocele, ale +-50°C to bude fungovat i pro ten šamot.

Jakub Šerých


From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Alexandra Svobodová
Sent: Saturday, October 12, 2013 9:22 AM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: OT na sobotu: Žáruvzdorné lepidlo

Dobré ránko přeji,

    nemá někdo prosím tip na typ lepidla pro vysoké teploty? Potřebuji slepit takovýto kroužek http://chaoz.zirafoviny.cz/_hic_sunt_leones/obrazky/pec_krouzek.jpg z neznámého materiálu, ale asi to bude šamot. Je to mezi kus mezi skříňkou pícky a muflý.

    Kamnářským tmelem to nedrží, hnedka se to rozpadlo. Jinak doma máme různé běžné chemikálie a nově i vodní sklo. Na webu jsem nějaká lepidla našla, ale většinou hrozně drahá nebo ve velikých baleních (a také drahá). Toto vypadá docela dobře http://www.eshop-simecek.cz/univerzalni-lepidlo-grena-klebepaste-1-kg/17784 ale zase je to veliké balení a do půl roku by se mělo zpracovat, což asi nehrozí.

    Jak moc se pec umí rozpálit nevím, žádný teploměr co mám neumí měřit takto vysoko. Mufle se ale rozpálí do světle rudého žáru.

    Děkuji za případné postrčení :-)

    Saša Svobodová
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20131012/c91e2f28/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list