prud cez jazdec potenciometra

Glajc Pavel pavel.glajc na del.cz
Středa Listopad 20 06:54:10 CET 2013


Ještě dovětek. U levné elektroniky bývá velmi často potenciometr v regulátoru hlasitosti neoddělen stejnosměrně. Jezdcem pak teče DC proud i velmi malý. Hodnoty odporů okolo tohoto potenciometru bývají okolo 100k. A přesto potom tyto poťáky chrastí. Pomoc je jednoduchá vložit kondík.
Pavel Glajc

----- Původní zpráva ----- 
> Odesilatel: "Jan Waclawek" <konfera na efton.sk> 
> Příjemce: hw-list na list.hw.cz 
> Datum: 20.11.2013 06:27 
> Předmět: prud cez jazdec potenciometra 
> 
> V jednej diskusii vyvstala otazka, aky prud sa da tahat cez jazdec potenciometra. Datasheety vyrobcov potenciometrov su notorickym prikladom toho, ako sa kazdy vyrobca suciastok snazi zverejnovat co najmenej udajov, zrejme aby bol priestor pre manevrovanie - typicky sa uvadza len max. napatie medzi koncami drahy a max. vykonova zataz, co je vlastne to iste. Je jasne, ze jediny predpokladany model pouzitia je napatovy delic s vysokoimpedancnou zatazou jazdca.
> 
> Tak som si vyguglil socialisticky datasheet k TP160, http://katalogy.ic.cz/TP160.html , ktory je az prekvapujuco podrobny - a prekvapenim bol aj ten prud jazdcom, max 5uA! Predsalen, ocakaval by som mA... Je to mozne, ze je to ozaj len par uA, alebo je to preklep?
> 
> Mimochodom, zda sa, ze TP160 sa este stale vyrabaju - no a "moderny" datasheet je uz podobne lakonicky ako u tych "zapadniarskych" (resp dalekovychodnych)... http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz/Potenciometry/TP160.pdf
> 
> wek
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list





Další informace o konferenci Hw-list